Autoriteiten boeken vorderingen in zaak zeeroof

De justitiële autoriteiten van Suriname alsook in ons buurland Guyana, boeken vorderingen in het onderzoek naar de zeeroof in Suriname die plaatsvond op 28 april jongstleden. Het Korps Politie Suriname (KPS) wenst geen gedetailleerde informatie over het onderzoek vrij te geven, maar geeft aan dat het onderzoek vordert. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, gaf in het parlement aan dat 28 verdachten in beeld zijn gebracht, waarvan 21 in verzekering zijn gesteld. Intussen zitten nu nog 13 verdachten vast. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het contactverbod van de verdachten in verband met het onderzoek verlengd met zeven dagen. De verdachten mogen ook geen bezoek krijgen van familieleden en hun raadsmannen.

In Guyana is afgelopen vrijdag opnieuw een verdachte aangehouden, de 37-jarige Ron Drepaul kapitein van een vissersboot. Hij zou in dienst zijn van Nakool Manohar, die ook is aangehouden in Guyana. Drepaul is aangehouden op basis van beschrijvingen die de overlevenden van de zeeroof gaven. Manohar staat in Guyana terecht voor twee afzonderlijke overvallen, gepleegd op zee in 2015 en 2016, en is tevens verdachte in de recente zee overval op Surinaamse wateren. De laatste overval zou een vergeldingsactie zijn voor de dood van zijn broer, Somnath Manohar, die op 30 maart voor zijn huis werd neergeschoten. Op 30 mei zal hij terecht staan in Guyana voor de zee overvallen gepleegd in 2015 en 2016. Zijn raadsman heeft eerder de rechter gevraagd om hem voorlopig in vrijheid te stellen. Dit verzoek is door de rechter afgewezen, omdat Manohar als verdachte is aangemerkt in de recente zeeroof in Suriname.

Er doen geruchten de ronde dat Manohar in Guyana plannen aan het beramen is om opnieuw een overval op zee te plegen, zodat hij dit als bewijsmateriaal kan aanvoeren bij de rechter dat hij niets te maken heeft met de zaak. In deze zaak is de vermoedelijke hoofdverdachte, ‘Sinbad’, nog niet aangehouden.

More
articles