Arts met Surinaamse roots aan het woord: Steven Cheng Moon

Surinamers wonen en werken al decennialang in Nederland om zich verder te ontwikkelen en op een waardige manier hun steentje bij te dragen aan de Nederlandse maatschappij, maar dat betekent niet dat zij hun roots zijn vergeten. Suri-Nederlanders zijn altijd trots op hun roots. In dit artikel maakt u kennis met een arts, die ook altijd nog een bedrage wilt leveren aan Suriname. Er is een groeiende groep jonge Surinaamse artsen, vandaar dat De West een groep artsen in een portrettenserie aan het woord wilde laten, om zodoende de Surinaamse jeugd te inspireren om het beste uit zichzelf te halen en hun dromen na te jagen. Middels deze serie willen jonge artsen, Surinaamse jongeren inspireren. Maak in dit artikel kennis met Steven Cheng Moon, hij is 25 jaar en arts op de afdeling Cardiologie:

“Mijn naam is Steven Cheng Moon, 25 jaar en ik ben momenteel werkzaam als arts op de afdeling Cardiologie in het Zaans Medisch Centrum in Nederland, daarnaast werk ik ook parttime als triagist in het weekend, vooral in de avond en in de nacht. Ik ben vers van de opleiding en werk nu drie maanden in het ziekenhuis en bijna twee jaar als triagist. De dynamische omgeving in het ziekenhuis, waarbij dagelijks nieuwe patiënten en nieuwe ziekten worden gezien naast het hersenkrakend werk, maakt dat het ziekenhuis voor mij de perfecte omgeving is om te groeien. En ja, waarom de afdeling Cardiologie? Het specialisme omvat acute zorg en chronische zorg. Mensen komen ziek, soms zeer ernstig ziek binnen en je ziet ze enorm opknappen na een week, na anderhalve week. Sommigen komen binnen met bijvoorbeeld een infectie van het hart, en na de antibioticumkuur zie je een bijna herboren persoon. Op de cardio is het altijd werken met een balans tussen de nieren, de longen en het hart. Deze nauwe interactie maakt het vak ook leuk en boeiend”.

Verder vertelt Steven: “Mijn hobby’s zijn salsa dansen en sporten. Ik ben een sportief persoon en ik dans nu ongeveer drie tot vier keer in de week, en dat is los van de salsa feesten. ik geef ook op de zondag salsa les. Sport en bewegen zijn belangrijk voor mij, omdat je lichaam de rest van je leven door moet. Veel mensen weten dat ook, maar beseffen is wat anders. Zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid is van belang, maar vaak zie je toch dat mensen een van de twee verwaarlozen. Ik houd ook van koken, met name nieuwe gerechten klaarmaken. En tegenwoordig probeer ik na een drukke dag tot rust te komen met yoga. Ambities moeten groot zijn, ze moeten een drijfveer zijn en je laten stijgen boven jezelf. Ik zal een cardioloog worden die bekend staat om vernieuwing en verbetering van de zorg, een die bekend staat om zijn warme bejegening naar patiënten toe. Ik ambieer in de toekomst ook mijn eigen praktijk op te richten, zodat ik mijn werkdag kan inrichten naar hoe ik het graag zie. Ik weet nog niet of ik zelf zal vestigen in Suriname of ergens anders, maar ik wil wel graag in een tropisch land wonen. Ik heb gemerkt hoe belangrijk dit is, ik voel me thuis in een tropische omgeving. Het maakt dan ook een groot deel uit van wat ik versta onder kwaliteit van leven.”

Steven zegt dat zijn doel in het leven is, naast zijn eigen geluk najagen, ook werken om het leven van anderen te verbeteren. “Ik streef ernaar de kwaliteit van het leven van patiënten te verbeteren en onnodig medisch handelen of het gebruik van onnodig veel medicatie te voorkomen. Ik geloof dat wij in deze tijd van medicalisering te veel bouwen op medicatie, terwijl wij juist weten dat we preventief veel meer kunnen, met name als we de nadruk leggen op een gezonde levensstijl. Levensstijl is een enorm belangrijke factor waar vaak toch te weinig aandacht voor is. Daarnaast probeer ik mijn familie en naasten te stimuleren en te inspireren, zodat zij meer bereiken dan ze initieel voor ogen hadden. Vooral het vermogen mijn familie te ondersteunen indien het nodig is, is een groot streven voor mij.”

Voor Steven is een goede balans in het leven belangrijk. “Balans tussen de verschillende dingen die mij gelukkig maken zowel in personen; vrienden, familie, partner, maar ook balans in jezelf: spiritualiteit, sporten en bewegen, nieuwe dingen leren en ontdekken. balans in je verplichtingen en in dingen die je zelf graag onderneemt. Dit zijn allemaal verschillende onderdelen die een mens toch wel gelukkig maken en die je ook nodig hebt. Ook het kunnen genieten van de van de dag, van het reizen, van de natuur, zodra je een van deze zaken verwaarloost ontstaat een bepaalde disbalans en die voel je van binnen, bewust of onbewust. En ik denk dat het moeilijkste onderdeel nog is die balans te vinden en weten in welke verhouding jij je gelukkig voelt, dat kom je alleen te weten als je er bewust bij stilstaat en er bewust over nadenkt. Het belangrijkste dat ik heb meegekregen van mijn familie en van mijn ouders, is toch wel respect voor elkaar en anderen. Ik kan er ook heel slecht tegen als ik zie dat anderen mensen veroordeeld worden waar ik bij ben of als anderen vooroordelen hebben die onterecht zijn. Maar wat er ook gebeurt, elke negatieve kant heeft ook een keerzijde. Blijf niet in negativiteit hangen, daar bereik je niets mee. Het gaat erom hoe je met situaties omgaat en niet wat voor situatie het is.”

Voor Steven is zijn grote voorbeeld Will Smith: “Zijn manier van denken en zijn instelling in het leven vind ik heel bijzonder. De vrijheid en het ideaal waarmee hij zijn kinderen opvoedt naast de vrijgevigheid en het respect dat hij in zijn relatie heeft, bewonder ik enorm. Zijn humor is denk ik het puntje op de i. Het is een van de leukste eigenschappen die je kunt hebben als persoon. In het leven moet je niet alles te serieus nemen. Voor mij heeft hij de perfecte combinatie van humor, wijsheid, drive en instelling. Hij heeft een super positieve, hardwerkende instelling in het leven en behandelt anderen met een warm hart”.

Verder zegt Steven dat hij geïnspireerd raakt door de verschillende podcast die hij beluistert als hij onderweg is. “Hierbij vertellen succesvolle mensen over hun succesverhalen en de manier hoe zij dit bereikt hebben. Ook vertellen ze over de vele obstakels die ze zijn tegen gekomen en de belangrijke levenslessen die zij hieruit geleerd hebben. En altijd komt het toch wel terug dat een bepaalde manier van denken en het vermogen te persisteren enorm belangrijk is om succes te kunnen bereiken. Ik raak ook geïnspireerd door de verhalen en de filmpjes van mensen die hun dromen achterna gaan, die veel reizen en echt genieten van het leven, elke dag. Ik ben er echt van overtuigd dat met hard werken er bijna niets is wat je niet kunt bereiken. Je betaalt voor je succes met tijd en zweet. Als je hard werkt en het lukt niet, betekent het dat je nog een stapje er bovenop moet doen. Mensen kunnen altijd meer dan ze zelf denken. Dat heb ik bij niet alleen mezelf gemerkt, ik zie het ook om mij heen dat mensen zichzelf onderschatten en te snel opgeven als ze een tegenslag hebben.”

Tot slot zegt Steven dat hij niet precies kan vertellen wat het beste is wat hem ooit is overkomen. “Het is een moeilijke vraag. Er zijn mij meerdere geweldige dingen overkomen, dus het is moeilijk er een te kiezen. Een van die dingen is de reis naar Zuid-Amerika die ik samen met een goede vriend heb gemaakt, waarbij we hebben gebackpackt door Chili, Argentinië en Brazilië voor drie maanden. Tijdens die reis heb ik zoveel dingen gezien, zoveel meegemaakt en dingen gedaan die ik anders nooit zou hebben gedaan. Geleefd met de dag als geen ander. Dat is zo’n bijzondere ervaring geweest dat ik sindsdien het verlangen heb de wereld rond te reizen. Ik ben nog altijd wekelijks aan het nagenieten over wat ik toen heb meegemaakt. Als ik in de natuur loop sta ik even stil bij het ‘zijn’ en neem ik tijd voor de waardering van mijn zintuigen. Dat houdt in dat ik op dat moment even stilsta bij wat ik ruik, wat ik hoor, en al het kleurrijke wat ik zie om mij heen. Ik denk dat dat een speciale eigenschap is die niet velen hebben. Om even stil te staan bij wat we wel hebben op dit moment, en niet alleen eraan denken, als we het vermogen om de kastanjebruine en kanariegele herfstkleuren te zien en de geur van al wat bloeit, zijn verloren”, zegt Steven.

More
articles