Familie vermiste vissers beschuldigen overheid van nalatigheid

Piloten van Gumair hebben gisteren op eigen initiatief een zoektocht ondernomen naar de zestien vermiste vissers, die vrijdagavond door zeepiraten overboord zijn gegooid. Gumair heeft drie lijken ontdekt in de omgeving van de Wia Wia bank. Het is inmiddels zes dagen geleden dat de vissers overvallen zijn. Families van de vermiste mannen denken dat de situatie niet hetzelfde zou zijn als de Surinaamse overheid op tijd had gereageerd.
Volgens Guyana Times hebben vijf mannen gewapend met geweren en houwers, vier vissersboten met twintig bemanningsleden aangevallen bij de Wia Wia bank langs de Surinaamse kust. Naar het lokaal dagblad vernomen heeft, was het overgrote deel van de bemanningsleden Guyanezen. Op die bewuste dag werden de slachtoffers genadeloos mishandeld en overboord gegooid. Bootkapitein Ramesh Sanicharran, een van de overlevenden, zegt aan het Guyanees dagblad dat zijn collega’s al jaren wonen en werken in Suriname, maar dat de overheid weinig doet om zeelieden te beschermen.
Ook de Guyanese Joan Parris, moeder van de vermiste Glenroy Jones (21), deed haar beklag over de gebrekkige reactie van de Surinaamse overheid na de melding van de aanval. Volgens haar hebben zij nadat zij op de hoogte waren van het voorval, zich meteen begeven naar het politiestation om dit te melden. Daar kregen zij te horen dat zij moesten wachten tot iemand van de zee komt om de zaak te rapporteren. “Ook al had een van de mannen de aanval overleefd, ik denk niet dat die nu nog in leven zal zijn. Deze regering doet niets, omdat het Guyanezen zijn, maar het zijn Guyanezen die hun vis- garnalenindustrie opbouwen”, stelt Parris tegenover Guyana Times.
Het Guyanees dagblad meldt dat pogingen om de veiligheidsambtenaren van Guyana te vragen als zij op de hoogte gesteld waren door Suriname, nutteloos zijn geweest. Echter heeft de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, aangegeven niet op de hoogte te zijn van een melding van de Surinaamse overheid aan zijn ministerie omtrent deze zaak. Volgens Guyana Times geloven veel vissers dat de aanval van vrijdagavond door zeepiraten een vergelding zou zijn. Piraten hebben volgens hen wraak genomen voor het doodschieten van de Guyanese piratenleider ‘Paddy’, enkele weken geleden. Volgens de piraten is hun leider vermoord door vissers. Inmiddels wordt de zoekactie naar de vermiste vissers in Suriname voortgezet.

-door Priscilla Kia

More
articles