Aanval op vissers vermoedelijk wraakactie

Diverse media in ons buurland Guyana hebben bericht, dat de aanval op de vissers in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 april, vermoedelijk een wraakactie is. De aanleiding tot de wraakactie zou een vete zijn tussen twee rivaliserende groepen in het Double Highbush gebied. Op 28 februari is kapitein Mark Skeete het eerste slachtoffer geworden hiervan, hij werd nabij de monding van de Marowijnerivier doodgeschoten. De vier bemanningsleden van Skeetes boot werden niet gedood, zij werden wel mishandeld. De bemanning van de vier vissersboten had minder geluk; zij werden mishandeld en overboord gegooid. Van de twintig bemanningsleden zijn er tot nog toe vier die de aanval overleefd hebben. De manier waarop de bende te werk is gegaan, doet vragen rijzen.
De vissers hebben naast de wetten en regels van het land, door de jaren heen hun eigen wetten en regels gemaakt op het water. Zo is een ongeschreven regel bij de vissers onderling dat zij elkaars terrein niet mogen betreden. Indien dat toch gebeurt, staat de overtreder voor grote problemen.
Het onderzoek in deze zaak duurt voort. Op de steiger aan de Anton Dragtenweg wordt hevig gespeculeerd onder de vissers zelf dat het niet om een gewone overval gaat, maar dat er meer achter zit. Echter op vragen van De West houden de vissers hun mond en lopen zij weg.
Intussen heeft Gum Air drie lijken vermoedelijk van de vermiste vissers gespot met een helikopter. Tot nu toe zijn zes vissers geïdentificeerd: Tilaknath (Kai) Mohabir (50), Ganesh Persaud (27), Ralph (Burnham) Couchman (19), Vicky Persaud (23), Glenroy Jones (21) en Ramesh Sanchara. De meeste slachtoffers zijn van Guyanese afkomst. Inmiddels zijn families uit Guyana overgekomen naar Suriname. Sinds de vermissing zijn zij zich elke dag op de steiger. De meesten hebben de hoop opgegeven dat de vissers nog leven, maar zij hopen dat op zijn minst het lichaam van hun dierbare gevonden wordt, zodat deze een waardige begrafenis kan krijgen. De booteigenaren, het Visserscollectief, Gum Air en de Kustwacht zijn bezig met een zoekactie.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles