Vakbonden zullen strijden tegen schending vakbondsrechten

“Als je niet uit de bond treedt, krijg je die positie niet.” Dit is wat de vakbeweging volgens Robby Naarendorp, voorzitter van Ravaksur, de afgelopen periode constateert bij zowel de overheid als bij parastatale bedrijven. “Wij hebben opgemerkt dat werkgevers, werknemers bijna bedreigen. Dit is ernstige schending van de vakbondsrechten van elke werknemer en dit zal de vakbeweging niet toelaten”, zegt Naaren-dorp.
Afgelopen dinsdag tijdens de Assemblee van de Arbeid in het gebouw van C-47, deelde C-47- voorzitter Robby Berenstein mee, dat werknemers er toe overgaan om personen hun vakbondsrechten op te laten geven in ruil voor een hogere positie.
Dit gebeurt volgens hem bij een aantal overheidsinstanties. Volgens Berenstein leiden deze zaken tot een verdere versplintering en verzwakking van de vakbeweging. De bond zal volgens hem altijd nodig zijn zolang men werkt, daarom riep hij de werkgevers en werknemers op om te stoppen met deze handelingen.
Naarendorp die dit verschijnsel herkent, zegt dat dit ook het geval is bij parastatale bedrijven. Volgens hem denken werkgevers dat zij werknemers hiermee af kunnen schrikken. “Iedereen mag zich aansluiten bij de bond, zelfs de directeur mag inschrijven. Echter zien wij dat leidinggevenden verbieden dat werknemers lid worden van een vakorganisatie of meedoen aan acties. Hierdoor komen zij aan het recht van elke werknemer om zich te verdedigen”, stelt Naarendorp.
Het onthouden van de positieverbetering van werknemers door werkgevers, zal volgens hem niet geaccepteerd worden door de vakbeweging. “Wij zullen onze zorg hierover uitspreken met de leiding en indien zij persisteert, zijn er andere middelen om hard hiertegen te gaan.” Zo kan er volgens hem via de werkarmen van het ministerie van Arbeid, getracht worden een oplossing te vinden, terwijl het recht ook bij de rechter gezocht kan worden.
Volgens Naarendorp valt het niet goed te praten dat iemand een positie waardig is, daarop aanspraak maakt, maar dit die hem wordt ontnomen, omdat hij lid is van een bond. “Als deze dingen gebeuren, worden mensen bang dat zij hun werk verliezen of niet in aanmerking komen voor positieverbetering. Dit is niet te tolereren”, meent de vakbondsman. Het zwijgen van werknemers is volgens hem geen oplossing, omdat daardoor werkgevers doorgaan andere werknemers te bedreigen en te onthouden van hun vakbondsrecht.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles