May 3, 2018


Booteigenaren starten met eigen zoekactie


May 3, 2018

De booteigenaren starten vanavond met hun eigen zoekactie naar de zestien vermiste bemanningsleden van de vijf vissersboten die zijn overvallen. Akash Sital, booteigenaar, geeft aan dat er een inzamelingsactie op touw is gezet om zelf een zoekactie te starten. Hij geeft aan dat het niet de bedoeling is om de overheid over te slaan, maar zegt ook dat de booteigenaren de verantwoordelijkheid dragen over de vermiste vissers. Aan de inzamelingsactie hebben alle booteigenaren en anderen binnen de sector bijgedragen. Vanmiddag komen zij bijeen en zal er een traject worden uitgestippeld. Getracht wordt om het hele kustgebied uit te kammen. Vanavond rond 19:00u zullen twee boten de zoekactie starten, een grote boot en een kleine vissersboot. De grote boot zal dienen als basis, terwijl de kleine boot ingezet zal worden om zo dicht mogelijk de kust af te zoeken naar overlevenden en/of lichamen. Vanaf Frederiksdorp zal er gezocht worden. De kans dat de vermiste vissers nog leven, is klein, omdat de vissers ernstig mishandeld zijn alvorens zij in het water zijn gegooid. Ook zijn hun handen en voeten vastgebonden en met een batterij accu of een anker aan hun lichaam in het water gegooid. Ondanks dat, geeft Sital de hoop niet op. “Wij moeten de familie antwoorden en indien zij het niet hebben overleefd, moeten wij op zijn minst de lichamen aan de families kunnen afstaan”, aldus de booteigenaar. Sital kan zich niet voorstellen dat de rovers op zo een brute wijze zijn omgegaan met de vissers. Hij zegt op basis van de verklaring van een van de vier overlevenden, dat op een van de boten slechts 20 bang bang’s aanwezig waren. Hij vraagt zich af waarom de rovers voor 20 vissen met een straatwaarde van SRD 2000, zo gruwelijk hebben gehandeld. De vissersboten die zijn overvallen, bevonden zich tussen de 1- 3 zeemijl van land. Dit maakt de kans op overleving nog kleiner. Sital geeft aan dat onze kust 200 zeemijl is en zegt dat de drie kustwachtboten lang niet voldoende zijn om de hele kust af te strijken binnen een dag. De booteigenaar vindt dat de overheid steken heeft laten liggen. Hij had verwacht dat er op zijn minst direct maatregelen getroffen zouden worden, zoals als vrije geneeskundige behandeling voor de vier slachtoffers. Hij zegt dat het slachtoffer dat als laatste gered is, overgebracht is naar buurland Guyana voor medische behandeling. Voor de zoekactie zal er 800 liter benzine worden aangeschaft. Sital geeft aan dat de actie minimaal vijf dagen zal duren. -door Johannes Damodar Patak-