Binnen de beleggerswereld speelt risk appetite, risicobereidheid, een belangrijke rol. Dit haalde Rishie Parbhudayal, Chief Operation Officer van Assuria N.V., afgelopen dinsdagavond aan op de Assuria beleggingsavond in de Banquet Hall van Torarica. De vraag is volgens hem of men in Suriname wel bereid is om meer risico te nemen voor een hoger rendement, omdat de meeste Surinaamse beleggers er niet van houden om risico te lopen, ze willen juist een zo hoog mogelijke garantie.
Parbhudayal hield de aanwezigen voor dat beleggen ook via een spaarverzekering kan, of via een ander verzekeringsproduct bij een verzekeraar. Er zijn verschillende vormen van sparen waarmee vermogen kan worden opgebouwd. Assuria N.V. biedt bijvoorbeeld een aantal beleggingsmogelijkheden waarop garantie wordt gegeven. Het bedrijf heeft een Assuria investpolicy die gebaseerd is op een garantierendement, dat staat momenteel op 4 procent, maar volgens Parbhudayal staat het onder druk.
Men kan ook beleggen in het Carmignac fonds, maar dat heeft geen garantierendement.
Assuria biedt behalve een spaarplan en pensioenverzekeringen, ook een beleggingspolis aan, het ABplan, dat een product is dat belegt op de internationale kapitaalmarkt. De premies die gestort worden in dit fonds, worden in het Carmignac fonds geïnvesteerd. Het Carmignac fonds is een belegging op de internationale markt.
Parbhudayal zegt dat er heel veel belegd wordt in termijndeposito’s en hypotheken in SRD. In vreemde valuta wordt er ook veel belegd in termijndeposito’s, hypotheken, leningen of schuldbekentenissen. Dit geeft volgens hem een weergave van het beleggingsbeleid van de garantieproducten van Assuria aan. De reden waarom er zoveel belegd wordt in deze producten, is volgens Parbhudayal het aanbod van garantie. Beleggingen in obligaties en effecten vinden zowel lokaal als internationaal plaats.
Het behaalde rendement van de Assuria investment bij vreemde valuta is een gemiddeld rendement van 6,5 procent. “Op onze SRD hebben we een rendement van 9 procent. “Het bedrijf verwacht echter wel een daling van deze rendementen, omdat het moeilijk wordt bij het herbeleggen en bij nieuwe uitzettingen om dezelfde rendementen weer te krijgen”, benadrukt Parbhudayal. Voorts zei hij dat het gemiddelde rendement in de toekomst omlaag zal gaan.
-door Richelle Mac-Nack-