Directoraat Cultuur blijft bij ministerie Onderwijs

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), maakte gisteren kennis met het personeel van het directoraat Cultuur Tijdens die gelegenheid deelde zij mee, dat het directoraat Cultuur niet overgeheveld zal worden naar Sport -en Jeugdzaken, maar deel zal blijven uitmaken van MinOWC. De regering had eerder bekendgemaakt, het directoraat los te koppelen van Onderwijs vanwege organisatorische redenen. “Ik heb strijd moeten leveren om het directoraat te behouden bij Onderwijs. Ik heb de president ervan kunnen overtuigen dat cultuur een deel van het ontwikkelingsproces is en daarom hoort het bij het ministerie van Onderwijs”, aldus Ferrier.
Dit besluit brengt volgens de minister ook consequenties met zich mee. Ferrier is ervan op de hoogte dat Cultuur minder financiële middelen ontvangt, maar als gekeken wordt naar de begroting, dan worden bijkans alle middelen besteed aan de salarissen van de 15.000 leerkrachten die in dienst zijn van het ministerie. De minister zegt dat door de herwaardering dit alleen maar meer is geworden, vooral omdat docenten die op hoog niveau lesgeven, een hoog salaris toucheren, daardoor is er zelfs een tekort aan middelen voor het ministerie.
Ferrier moedigde het personeel aan om gebruik maken van hun creativiteit om met voorstellen te komen, zodat dingen gedaan kunnen worden. “Voor mij geldt de financiële crisis niet, het is echt niet zo erg. Ik ben in landen geweest waar het veel erger is en toch produceren de mensen.” De minister vindt het van belang dat we laten zien wat we hebben. “Het directoraat Cultuur bestaat straks 38 jaar. Dat is mooi, maar waar is de ontwikkeling?”, vraagt de minister.
Volgens de minister kan er meer aan cultuur gedaan worden. Zo vindt ze dat monumentale gebouwen beter onderhouden moeten worden. “Unesco heeft Suriname uitgeroepen tot hoofdstad van cultureel erfgoed, maar ze zijn erg streng. Als je je niet houdt aan de voorwaarden, dan word je gestraft. Volgens Ferrier staan we bijna op het punt om van de lijst geschrapt te worden. “We hebben ontzettend veel, maar we moeten het kunnen behouden”, aldus Ferrier. In Suriname moeten we ons meer inzetten en werken aan de motivatie en liefde voor cultuur, zodat we dat ook aan andere landen kunnen laten zien. Aan het personeel vraagt zij zich maximaal in te zetten en meer out of the box te denken. De minister vindt ook dat cultuur in andere districten beter gepromoot moet worden.

-door Kimberley Fräser-

More
articles