In het jaar 2017 heeft de Finabank een solide financiële prestatie geleverd. Dit werd gisteravond bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, toen Finabank N.V. haar jaarverslag over het boekjaar 2017 publiceerde. De nettowinst groeide met 24%, van SRD 10,6 miljoen in 2016 naar SRD 13,1 miljoen in 2017. De winst per aandeel steeg met 24% van SRD 47,50 in 2016 naar SRD 58,70 in 2017 “Voor de bank zijn een aantal belangrijke financiële indicatoren die de performance van de bank weergeven boven gemiddeld goed”, zegt Eblein Frangie, algemeen directeur van Finabank N.V. De financiële rapportage is opgesteld conform ‘International Financial Reporting Standards’ (IFRS), de wereldwijd gebruikte standaard voor financiële rapportages voor banken, met uitzondering van de toepassing van IAS 29.
Kosten en baten
De totale baten van Finabank steeg met 42% van SRD 64,9 miljoen in 2016 naar SRD 92,8 miljoen in 2017. De totale uitgaven van de bank steeg met 50% van SRD 48,3 miljoen in 2016 naar SRD 72,3 miljoen in 2017. De stijging in kosten kwam voornamelijk door de stijging van de innovatiekosten, groei van het personeelsbestand, groei van salarissen en uitgaven voor trainingen. Het balanstotaal van de bank groeide met 49% van SRD 1,2 miljard in 2016 naar SRD 1,7 miljard in 2017. De groei van het balanstotaal vloeit overwegend voort uit de toename van middelen die cliënten toevertrouwden aan de bank alsmede de groei in kredietverlening.
Solvabiliteitsratio
De solvabiliteitsratio van de bank is 11,8% wat een noemenswaardige prestatie is omdat de verhoogde wisselkoersen een negatief effect hebben gehad op deze ratio. “Finabank’s netto kredietportefeuille groeide met 38% van SRD 676 miljoen in 2016 naar SRD 934 miljoen in 2017. De non‐performing ratio van 2,7% is laag dankzij adequaat kredietbeheer en sterk risicomanagement”, zegt Almar Giesberts, commercieel directeur van Finabank N.V.
Mijlpalen
Vanwege de huidige economische situatie waarin Suriname momenteel verkeert, is het voor een ieder een uitdaging om zaken te doen. Men denkt vaak dat je inkomsten alleen kan vergaren als klanten naar jou toekomen. Het is een feit dat ondernemers tijdens een crisis creatiever worden, omdat zij die willen overleven. De klant staat centraal en als bedrijf/ onderneming kan je niet stilstaan. Finabank heeft hierop ingespeeld met de slogan: ‘Stilstaan is geen optie’. In 2017 vergrootte Finabank haar marktaandeel van 8% naar 9%. In april heeft Finabank als eerste bank in Suriname een mobile banking applicatie geïntroduceerd. In december heeft Finabank als eerste in Suriname een Trade Finance Facilitation Program contract ondertekend met de Inter‐American Development Bank (IDB) ter stimulering van internationaal zaken doen. In oktober heeft de bank een derde correspondent bank aangetrokken; Crown Agents in de United Kingdom, ter optimalisatie van haar internationale betalingsverkeer. In het eerste kwartaal van 2018 heeft Finabank een achtergestelde obligatielening van USD 2.000.000, ‐ uitgegeven op basis van een overschrijving waarbij het succes mede te danken was aan de soliditeit van de bank. Als gevolg hiervan is de solvabiliteit van de bank gestegen van 11,8% naar 14,1%.
Het is een hele moeilijke periode voor Suriname, en bedrijven zien ook dat zij innovatiever moeten zijn om rond te komen. Finabank heeft sinds enkele jaren een strategie geïmplementeerd om zich te onderscheiden op serviceniveau. Hiermee focust de bank zich op drie gebieden, te weten: Retail banking (voor particuliere klanten), Platinum banking (hoger segment, klanten met meer vermogen) en Business banking (zakelijke klanten). Elk van deze drie segmenten heeft zijn eigen dynamiek. De visie van de Finabank luidt: ‘Wij zijn de nummer één aanbieder voor financiële oplossingen’. Dit wil de bank bereiken door haar beleid te richten op een duurzame groei alsook de doelmatige vergroting van het marktaandeel van de bank, waarbij er een hoge mate van aandacht uitgaat naar risicobeheer en compliance. De Finabank is ervan overtuigd dat technologie de omslag zal zijn in het moderne bankieren. Derhalve hebben zij een strategie uitgezet teneinde de bank te transformeren naar een veel meer digitale organisatie.