Onbehoorlijk bestuur nekt controle op kansspelen

Enkele maanden terug heeft een bekend kansspelbedrijf twee nieuwe kansspelen gelanceerd. Ook worden steeds meer supermarkten kansspelretailers, waardoor jongeren heel gemakkelijk toegang hebben tot kansspelen. DOE-parlementariër Carl Breeveld, noemt dit afkeurenswaardig en zegt dat het noodzakelijk is dat er kordaat wordt opgetreden tegen alle illegale kansspelretailers.
Breeveld geeft aan dat we nu leven in een tijd waarin veel mensen niet hard willen werken om vooruit te komen, maar in plaats daarvan, veel geld in één keer willen. Supermarkten spelen hierop in door kansspelen aan te bieden. Behalve volwassenen worden ook jongeren aangetrokken, zij denken met een winnend lot op een makkelijke manier snel rijk te kunnen worden. Breeveld stelt dat dit verschijnsel de ontwikkeling van ons land niet ten goede komt en dat wij vooral moeten waken voor gokverslaving. De toenemende mate van het deelnemen aan kansspelen door jongeren, is vele malen aan de orde gesteld in het parlement, waarbij aan de instituten gevraagd is om maatregelen te treffen. Tot nog toe zijn die uitgebleven.
Gevolg is dat er nieuwe kansspelen erbij zijn gekomen. Vooral voor winkelbezoekers kan dit tot vervelend zijn, terwijl de hangjongerenproblematiek wordt vergroot.
In 2009 is de Wet Toezicht en Controle op Kansspelen, in het parlement goedgekeurd. De Gaming Board is het toezicht- en controle-instituut voor kansspelen dat bij wet is ingesteld en waarin ook de ministeries van Financiën en Handel en Industrie zitting hebben. De verantwoordelijkheid ligt bij Justitie en Politie (JusPol). Op 18 maart 2016 maakte ex-JusPolminister Jennifer van Dijk-Silos bekend, dat binnenkort de board zal starten met de operationele werkzaamheden. Echter is er tot nu niets vernomen van toezicht of controle.
Breeveld geeft aan dat met de regelgeving er maatregelen getroffen kunnen worden, hoewel de wet niet alle omstandigheden dekt. Volgens Breeveld is er sprake van onwil, omdat de autoriteiten volgens hem weten dat als de baord niet goed functioneert, dit negatieve gevolgen zal hebben. De Wet Toezicht en Controle op Kansspe-len, biedt in artikel 1 e, f, g, de Gaming Board juist de handvatten voor het reguleren van het aanbod, preventieve verslaving en andere zaken. Breeveld haalt aan dat er geen behoorlijk bestuur is. “De board heeft niet eens een kantoor, laat staan om te praten over het uitvoeren van controle”, zegt Breeveld. Desondanks zegt hij dat winkeliers uit eigen moraal en ethiek ervoor moeten kiezen om geen loten te verkopen aan jongeren beneden de toegestane leeftijd.
Volgens Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers, heeft de organisatie zich nog niet uitgesproken over dit probleem, maar hij is van mening dat alleen vergunningplichtige bedrijven loten ten verkoop mogen aanbieden. Hij geeft aan dat vanwege de economische situatie die tot gevolg heeft dat de koopkracht is gedaald, winkeliers uitkijken naar andere manieren om hun inkomsten te verhogen.
Desondanks moet de controle volgens hem komen, omdat jongeren eronder lijden. Hasnoe zegt dat het niet alleen moet blijven bij het registreren van de bevoegde retailers, maar ook de controle en aanpak moet aanwezig zijn. Daarnaast moeten jongeren volgens hem ook meer voorlichting krijgen over kansspelen en de mogelijke gevolgen daarvan. Daarbij zal de eigen verantwoordelijkheid van de jeugd een grote rol spelen. Tot slot zegt Hasnoe dat de bedrijven die de verschillende kansspelen introduceren, samen met de overheid moeten kijken hoe vooral de jongeren beschermd kunnen worden.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles