SAO-directeur werkt aan erkenning verpleeghulp en thuiszorg opleiding

Joyce Lapar, waarnemend directeur van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), zei bij de certificaatuitreiking van de opleiding Verpleeghulp en Thuiszorg, dat er gewerkt wordt aan de erkenning van deze opleiding. “Ze zijn wel volwaardige verpleegassistenten, maar het probleem waar de geslaagden mee geconfronteerd worden in de ziekenhuizen is, dat wanneer ze eenmaal daar werken en het goed doen, zij de opleiding intern opnieuw moeten volgen.” Dat is volgens Lapar niet alleen zonde van de tijd, maar ook geldverspilling, omdat zij de vakken reeds hebben gehad. SAO heeft vandaag 41 verpleeghulp- en thuiszorgassistenten afgeleverd. In totaal hebben 47 cursisten deelgenomen aan de opleiding. De directeur geeft aan dat de docenten die de hoofdvakken verzorgen, ook verbonden zijn aan het Covab. Er zijn reeds stappen gemaakt om deze opleiding te erkennen. Volgens Lapar voldoet het curriculum en zou de Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen (IVV) verder in overleg moeten gaan met de directeur van Volksgezondheid, zodat de opleiding erkend kan worden.
Volgens Lapar vervullen de verpleeghulpen en thuiszorgassistenten zij een belangrijke rol in de ziekenhuizen en tehuizen. De afgelopen periode hebben dezelfde cursisten hun assistentie verleend tijdens de stakingen in onder andere Huize Ashiana, ze voorzien dus duidelijk in een behoefte. Lapar zegt desgevraagd dat het wegtrekken van verplegend personeel, waarover de voormalige volksgezondheidminister Patrick Pengel zich bezorgd maakte, te maken heeft met de ontevredenheid over de secundaire voorzieningen en het salaris. Echter doet de SAO er alles aan om de cursisten te blijven motiveren. De trainingen worden aangeboden op basisniveau met de mogelijkheid om verder te studeren. De directeur voert verder aan dat bij de SAO niet alleen hoofdvakken worden verzorgd, maar ook vormende vakken, zoals basic life skills en maatschappelijke begeleiding.
Harriette van Hetten, vertegenwoordiger van de IVV, moedigde de geslaagden aan om het werk met liefde te doen. “Het is een mooi beroep en als je er niet van houdt, schaadt je de mensen.” Een ander belangrijke zaak is dat men zich moet houden aan de dresscode. “Als je er geen waardering voor hebt, gaat de andere je ook niet respecteren.” Verder moeten de geslaagden kwalitatieve zorg blijven leveren, want zij zijn een de belangrijke schakel in de gezondheidszorg. Van Hetten zegt verder dat de beroepscode van gezondheidsmedewerkers de leidraad moet zijn in hun werk. Er zijn consequenties aan verbonden voor hen die zich niet houden aan de beroepscode. De SAO is een werkarm van het ministerie van Arbeid en is in 2017 gestart met de trainingen Verpleeghulp en Thuiszorg. De certificaatuitreiking vond vandaag plaats in het vakopleidingscentrum.

-door Kimberley Fräser-

More
articles