Grassalco neemt plantvermeerderingslab in gebruik

Grassalco neemt plantvermeerderingslab in gebruik
Na een intensieve voorbereiding van enkele maanden, heeft N.V. Grassalco op vrijdag 13 april j.l. zijn plantvermeerderingslaboratorium te La Solitude in Commewijne in gebruik genomen. Het complex zal onder de naam ‘InVitroPlants Grassalco’ opereren. Met deze investering geeft het Staatsmijn-bouwbedrijf verder inhoud aan zijn visie om de economie van het land te helpen diversifiëren.
Korte toespraken, een rondleiding in het laboratoriumgebouw en in een van de twee Greenhouses, de onthulling van het naambord en het hijsen van de vlag van het lab, markeerden de opening met overwegend eigen personeel. Het is de bedoeling dat later dit jaar het complex, na de complete rehabilitatie en herinrichting, groots wordt geopend. In deze fase start het lab met vijftien werknemers.
Het plantmateriaal dat wordt ontwikkeld, is bestemd voor de binnenlandse, regionale en Internationale markt. Om zoveel mogelijk profijt te halen uit dit project, zal ook worden samengewerkt met buitenlandse partners. In dat kader vertoeft momenteel een high profile delegatie van het wereldbekende Frans bedrijf Vitropic in Suriname voor oriëntatie. De vertegenwoordigers hebben twee dagen uitgetrokken om het laboratorium te inspecteren. Het is belangrijk dat het lab voldoet aan Internationale standaarden. Vitropic is een dochteronderneming van het vermaarde Franse Cirad, een organisatie voor landbouwonderzoek in tropische gebieden. Ook met een bekend Nederlands bedrijf is een partnerschap in wording. Begin april heeft Cirad op verzoek, een proefzending Aloë Vera ontvangen van het InVitroPlants lab. De reacties zijn positief.
President-Directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, wees er tijdens zijn toespraak op, dat met deze nieuwe business unit zijn organisatie inhoud geeft aan haar visie om te helpen de economie van het land te diversificeren. Ook zal ondersteuning worden gegeven aan de agrarische sector in het land. Hij benadrukte dat er goed is nagedacht over dit project. “Dit is een zuivere vorm van diversificatie van de economie. We kunnen plantmateriaal ontwikkelen, ook voor de rehabilitatie van oude mijnbouwgebieden in Suriname en ondersteuning geven aan de voedselschuurgedachte, zoals aangegeven door de president”, zei Akiemboto. Lid van het managementteam van het lab, Philippe Dury, wees erop, dat er grote behoefte is aan plantmateriaal in de wereld en dat Grassalco in de gelegenheid is een deel daarvan te produceren. Wereldwijd is er een jaarlijkse behoefte aan 5 miljard planten. Elk jaar groeit deze hoeveelheid met 20 procent.

More
articles