‘Opschuiving DNA- leden is volksbelazerderij’

De opschuiving van leden van De Nationale Assemblee (DNA), is volgens politiek-analist Hardeo Ramadhin, volksbelazerderij.
Hij geeft aan dat personen als DNA- kandidaten worden geplaatst om stemmen binnen te krijgen voor hun partij, maar na de verkiezing een andere topfunctie bekleden.
Als voorbeeld neemt hij de huidige regering waarbij verschillende gekozen DNA-leden een andere functie am-bieerden, met als gevolg dat de eerstvolgende persoon op de verkiezingslijst de opengevallen plaats in het parlement inneemt. Zo heeft Ricky Kromodihardjo zijn parlementszetel ingeruild voor het directeurschap van het Staatszieken-fonds (SZF). Sergio Akiemboto heeft gekozen voor het directeurschap van N.V. Grassalco.
Verder hebben Ashwin Adhin en Rabin Parmessar, ook andere functies aanvaard.
Volgens Ramadhin is het plaatsen van bepaalde kandidaten op de verkiezingslijst, slechts bedoeld om de stemmen van mensen van een van bepaalde etnische groep in een bepaald district te krijgen. Nu Stephen Tsang minister van Handel, Industrie en Toerisme is geworden, is zijn plek in het parlement opengevallen. In zijn plaats komt Oesman Wangsabesari, voorzitter van de Partij Nieuwe Stijl KTPI (NSK). Binnen de NDP zijn de meningen over de opschuiving van Wangsabesari verdeeld, aangezien hij geen rasechte NDP’er is.
Ramadhin benadrukt dat volgens de Kieswet, Wangsabeasari op de plaats van Tsang komt in het parlement, de wet is hierover duidelijk. Volgens de politiek-analist kan de regering wel ervoor kiezen om Wangsabesari te belonen met een topfunctie, zodat Derryl Boete, NDP- kandidaat, kan opschuiven. Ramadhin zegt dat Wangsabesari twee jaar zal aanzitten als volksvertegenwoordiger, maar dit zal geen invloed hebben op zijn pensioen. Hij geeft aan dat een parlementariër twee volle termijnen van vijf jaar moet aanzitten om recht te hebben op 100 procent pensioen. Wangsabesari heeft slechts een volle termijn gezeten als volksvertegenwoordiger. Hij maakt dan aanspraak op 50 procent pensioen en de overige twee jaar als assembleelid, zal hij het salaris van een DNA- lid ontvangen.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles