‘Onderwijsminister moet aan tafel met leerkrachten’

“We zitten nu in het derde kwartaal en hebben geen problemen nodig in het onderwijs. Het beste is dat de minister om de tafel gaat met de leerkrachten, zodat zaken uitgesproken kunnen worden”. Dit zegt NPS-parlementariër Patricia Etnel, lid van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ten aanzien van het feit dat leerkrachten nu al boos zijn op de nieuwe onderwijsminister, Lilian Ferrier.
Leerkrachten onder leiding van Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), zijn al teleurgesteld in de minister vanwege haar uitspraken over de leerkrachten kort na haar beëdiging tot minister. De minister zou onder andere aangegeven hebben dat de leerkrachten beter moeten presteren als zij in aanmerking wensen te komen voor een herwaardering.
Etnel zegt dat de uitspraken van de minister geen goede stap waren. “Er zijn genoeg opstoppingen geweest het afgelopen schooljaar met betrekking tot de wijze waarop leerkrachten door de overheid zijn bejegend. Deze houding van de nieuwe minister wekt alleen wrevel op”, merkt Etnel op. Desondanks is het volgens haar niet te laat om zaken recht te trekken.

Volgens Etnel moet minister Ferrier haar trots aan de kant zetten en met de leerkrachten gaan praten.
Etnel geeft aan dat er veel moet gebeuren rondom de positionering van leerkrachten, terwijl de regering afspraken rond de herwaardering niet nakomt. Bovendien nemen de problemen van de leerkrachten door de slechte economische situatie toe. Het is volgens haar daarom beter dat uitspraken pas gedaan worden na een duidelijk gesprek met het onderwijsveld.
Voorts zegt Etnel dat leerkrachten door de devaluatie van de munteenheid, in veel opzichten achteruit zijn gegaan. “Leerkrachten werken hard genoeg, ondanks hun problemen en de omstandigheden waarin zij moeten werken. Toch worden zij ondergewaardeerd. In deze is het de regering die beter zou moeten presteren”, aldus Etnel.

-door Priscilla Kia-

More
articles