Rechterlijke macht verwelkomt VIO-opleiding

De rechterlijke macht (het Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie) en de Orde van Advocaten, hebben hedenmorgen tijdens een symposium de opleiding ‘Vervolgingsambtenaar In Opleiding’ (VIO) met veel enthousiasme verwelkomd in het gebouw van St. Juridische Samenwerking Suriname- Nederland (SJSSN). Voor de bovengenoemde instituten is het belangrijk dat er meer vervolgingsambtenaren bij het Openbaar Ministerie komen, vooral tegen de achtergrond van de slechte financiële situatie in ons land met als gevolg verschillende vormen van criminaliteit. Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, hield de kandidaten voor wat de taken van een vervolgingsambtenaar zijn en vertelde hoe belangrijk zij zijn voor ons land. Hij benadrukte ook dat zij te allen tijde correct moeten blijven en vooral ervoor moeten zorgen dat noch het slachtoffer noch de verdachte benadeeld worden. Rasoelbaks merkte op dat een vervolgingsambtenaar haast van elke beroep een beetje in zich moet hebben, zoals bijvoorbeeld psycholoog, econoom, socioloog, mediator. Van dit laatste, mediator, gaf Rasoelbaks het voorbeeld van een startende ondernemer die door gebrek aan ervaring en deskundigheid, zaken niet goed verricht met als gevolg dat hij beschuldigd wordt van oplichting. Rasoelbaks gaf aan dat de vervolgingsambtenaar in zulke gevallen zou kunnen optreden als mediator en, uitzonderingen daargelaten, geen vordering hoeft in te dienen bij de rechter.

Hij pleitte voor het voortzetten van de verschillende opleidingen die door de jaren heen zijn ontwikkeld ter versterking van de rechterlijke macht. Rasoelbaks benadrukte dat deskundigheid binnen de rechterlijke macht van enorm belang is. Het is volgens hem geen gunst en luxe, maar een noodzakelijk ingrediënt voor een snellere en integere dienstverlening. Michella Lau- Kerssenberg, vertegenwoordiger van de Orde van Advocaten, gaf aan dat met de komst van nieuwe vervolgingsambtenaren, er meer tijd besteed zal kunnen worden aan rechtszaken.

De VIO-opleiding is een verkorte opleiding die tot stand kwam onder de toenmalige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos. Van de 42 mensen hebben slechts 16 de screening succesvol doorlopen. De opleiding bestaat uit drie oriëntatiemomenten, te weten kennis maken bij het Openbaar Ministerie, de zittende magistratuur en bij de verschillende units, waaronder de Forensische Opsporing. SJSSN is benaderd en bereid gevonden om het theorie gedeelte van de opleiding te verzorgen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles