Afwezigheid ministers is disrespect naar hoogste college

De afwezigheid van de ministers afgelopen dinsdag tijdens de openbare vergadering in het parlement, getuigt volgens  bestuurskundige August Boldewijn, van disrespect naar het hoogste college van staat. Volgens Boldewijn zijn er duidelijke afspraken gemaakt tussen de regering en het parlement die onder meer behelzen dat de regering aanwezig is bij het bespreken van wetsvoorstellen en andere zaken aangaande hun ministeries. Afgelopen dinsdag heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, na een tijd te hebben gewacht op de ministers, in overleg met de fractieleiders besloten de openbare vergadering te verdagen. Op de vergadering waren slechts minister Soewarto Moestadja van Arbeid en Gillmore Hoefdraad van Financiën aanwezig. Boldewijn geeft aan dat de aanwezigheid van ministers op een vergadering belangrijk is, zodat zij kennis kunnen nemen van de opvattingen van de volksvertegenwoordigers.

“Een afspraak brengt verplichting met zich mee. Het parlement is het hoogste politiek bestuurlijk lichaam. Het niet verschijnen van de ministers duidt aan, dat zij hun verplichting hebben verzaakt”, zegt Boldewijn. Minstens vier ministers moeten aanwezig zijn op de vergadering en slechts twee zijn komen opdagen. Dit, terwijl parlementariërs zelfs vanuit Nickerie zijn gekomen om aan de afspraak te voldoen. “Een afspraak nakomen zegt iets over jouw ethisch karakter en dat hebben de ministers niet laten blijken”, meent Boldewijn.

Velen speculeren dat de ministers het hebben laten afweten, aangezien zij niet weten welk lot hen wacht met de reshuffling. Boldewijn noemt dit een drogreden, die voortspruit uit onwetendheid. Hij geeft aan dat de ministers pas minister af zijn als de nieuwe ministers worden beëdigd. “Niet gemotiveerd zijn vanwege de reshuffling, is een verkeerde veronderstelling en zegt ook iets over hun kennis van de wetten”, geeft Boldewijn aan. De ministers zijn nog steeds verantwoordelijk voor het functioneren van de ministeries. Zodra de nieuwe ministers beëdigd zijn, dienen zij volgens Boldewijn invulling te geven aan deze functie.

door Priscilla Kia

 

More
articles