‘Drugszaken worden geheimzinnig afgehandeld’

Afgelopen zaterdag 17 maart, heeft de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname (KPS) in aanwezigheid van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie, de 488 gram drugs verbrand. Het uitsluiten van de media bij dit gebeuren, heeft bij velen de wenkbrauwen doen fronsen, terwijl eraan getwijfeld wordt als de drugs daadwerkelijk zijn vernietigd. Abop-parlementariër Edward Belfort, zegt desgevraagd dat de regering de afgelopen periode geheimzinnig is omgegaan met de afhandeling van drugszaken in Suriname. Zo heeft de Surinaamse politie niet lang terug een duikboot gevonden die hoogstwaarschijnlijk bestemd was voor het transporteren van cocaïne. In de zaak zijn tot nu toe acht buitenlanders aangehouden, terwijl de grond waarop de duikboot is aangetroffen, aan een Surinamer toebehoort. Volgens Belfort is de groep veel groter dan de buitenlanders alleen. Hij vermoedt dat er ook Surinamers bij betrokken zijn. De drugs die onlangs vernietigd zijn, werden door eenheden van het KPS en andere veiligheidsdiensten op dinsdag 13 maart op een vliegtuig met bemanning in het district Saramacca, onderschept.

De Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname vernietigt meer dan 488 kg drugs. De drugs werden afgelopen zaterdag 17 maart in aanwezigheid van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie verbrand.

Zeven personen zijn aangehouden, van wie twee buitenlanders, terwijl het onderzoek in deze zaak nog voortduurt. “Voordat een partij drugs vernietigd wordt, gaan de drugs voor onderzoek naar het laboratorium, waar bevestigd zal worden om welke drugssoort het gaat.

Bij de vernietiging wordt het Openbaar Ministerie uitgenodigd, terwijl ook de pers wordt uitgenodigd voor een verslag. De pers is er dan getuige van dat de drugs daadwerkelijk zijn vernietigd en dat geldt als bewijs voor de rest van de samenleving”, zegt Belfort. Volgens hem riekt de zaak van alle kanten. “Niemand weet als de drugs werkelijk zijn vernietigd. Het is ook niet duidelijk wie belast is met de zaak”, haalt Belfort aan. Twee dagen geleden liet minister Ferdi-nand Welzijn van Justitie en Politie aan een lokaal dagblad weten dat de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst (DEA) meewerkt aan het onderzoek rond het drugsvliegtuig. Belfort noemt het slechts een smoes om het volk zand in de ogen te strooien. Belfort is van mening dat aangegeven moet worden wie van de DEA is gekomen. Bovendien stelt hij dat de eigenaar van de airstrip van een rijstbedrijf waarop het vliegtuig is geland, nu al als verdachte aangemerkt zou worden als de DEA daadwerkelijk betrokken was. Hij is immers ook de eigenaar van het terrein waar de drugsduikboot werd onderschept.

Volgens Belfort moet de procureur-generaal een persconferentie beleggen, waarbij de zaken duidelijk naar voren worden gebracht.

door Priscilla Kia

 

More
articles