Suriname is geen voorstander van een gewapende interventie in Venezuela. Samen met vier andere lidlanden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft Suriname gestemd voor het houden van verkiezingen in Venezuela, waarbij niet alle politieke partijen meedoen. De politicoloog Hardeo Ramadhin vindt het jammer dat Suriname zich schaart achter een land waar geen rekening wordt gehouden met de democratie en stemregels. Hij is van mening dat Suriname het best kan kijken waar zijn belangen veilig liggen en die veilig stellen.
“De wereld is een belangenwereld en je moet kijken waar je belangen veilig liggen en daarachter gaan”, zegt Ramadhin. Echter stelt hij dat een land niet met alles kan meegaan, maar dat er altijd gekeken moet worden naar de voor- en nadelen.
Niet lang geleden heeft ratingbureau Moody’s, de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd van B1 naar B2 en het vooruitzicht geplaatst op negatief. “Dit betekent dat ondernemingen geen risico zullen nemen om te investeren. Nu is er een standpunt ingenomen om een land waar vrijwel alles misgaat te ondersteunen. Hiermee wordt Suriname verder geïsoleerd”, haalt Ramadhin aan.
Hij wijst erop dat de buitenwereld alles kan volgen en Suriname daarom voorzichtig moet zijn bij het innemen van dergelijke standpunten. “Als klein land telt Suriname nauwelijks. Wij moeten ons niet opstellen als een grote leider. Wij zouden moeten overleggen met landen in de regio over wat er gedaan kan worden”, stelt Ramadhin. De politicoloog geeft aan dat zowel de leider van Venezuela als die van Suriname, uit hetzelfde hout gesneden zijn. Verder voert hij aan dat de regering van Venezuela naar de pijpen van één man danst. “Venezuela was ooit een van de rijkste landen van Zuid-Amerika, maar vandaag is de armoede heel groot door het verkwistend en populistisch beleid dat gevoerd is. Suriname heeft zich in het verleden ook geschaard achter Equatorial Guinea, Cuba en nu Venezuela. Wij krijgen hierdoor steeds een slechte naam”, zegt Ramadhin.
Binnen de OAS wordt ook het nieuwe “traject” dat is uitgezet door Venezuela om een nieuw kiessysteem in te voeren, van de hand gewezen. Dit is opgenomen in een resolutie van de OAS welke ondersteund wordt door de resterende dertig lidlanden. Suriname, Bolivia, Venezuela, Dominica en Saint Vincent en de Grenadines, hebben tegen de resolutie gestemd. Volgens de OAS-resolutie moeten alle politieke partijen in Venezuela de gelegenheid krijgen om mee te doen aan verkiezingen.
Volgens president Desiré Bouterse zal er alles gedaan worden zodat vrije en geheime verkiezingen worden gehouden in Venezuela. Bouterse geeft aan dat de problemen van Venezuela intern zijn. Door het internationaliseren van de problemen van Venezuela, kan de zaak volgens Bouterse escaleren. Ramadhin daarentegen zegt dat een goede vriend zou adviseren te stoppen en niet zou stimuleren om door te gaan.
-door Priscilla Kia-