Propagandavoering opmerkelijk vroeg begonnen:

‘Verwijzing naar het etnische binnen partijen staat slordig’

De verkiezingen zijn pas over twee jaar, des te opmerkelijker is het dat de propagandavoering van politieke partijen al is begonnen. Verschillende partijen schrijven de huidige economische situatie toe aan het beleid van de regering en richten hun aanval daarop in de hoop meer leden te werven. Echter wijst de bestuurskundige August Boldewijn erop, dat verwijzingen naar het etnische binnen politieke partijen tijdens propagandavoering, slordig staat.

Volgens Boldewijn is het logisch dat etnische groepen in Suriname zich zullen bundelen, maar hij vindt dat het slordig staat als andere politieke partijen bij hun propagandavoering continu daarop wijzen. “In de loop der tijden is de samenleving gaan beseffen dat Suriname bestaat uit verschillende etnische groepen die naast en met elkaar leven. Als politieke partijen vanaf hun ontstaan etnisch zijn en toch niet zijn veranderd, zal dat duidelijk zijn voor de burger die moet kiezen”, zegt Boldewijn.

Andere politieke partijen moeten in hun propaganda de eenheidsvorming en de etnische rust benadrukken. “Zij moeten steeds de bewustwording onder het volk proberen te vergroten en niet verwijzen naar andere partijen die volgens hen niet etnisch zijn”, aldus Boldewijn.

Volgens Boldewijn is de huidige economische situatie waarin het land verkeert, aanleiding voor de vroege verkiezingsactiviteiten. Uitspraken van politieke partijen stimuleren andere partijen ook te beginnen met propaganda activiteiten. Hij verwees hierbij naar handelingen van de regeringspartij in het district Coronie bij de oplevering van de dijk. Hoewel Boldewijn geen voorstander is van het gebruiken van overheidstaken voor partijpropaganda, zegt hij dat deze handeling vooral PL en de Abop heeft aangespoord hun kernen te organiseren en te reorganiseren.

“Bij Abop is er zelfs een organisatie die toezicht wil houden op de verkiezingen en de verkiezingsuitslag. Er zijn ook plannen om samen te werken met het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB)”, geeft Boldewijn aan. Twee jaar terug is de VHP gestart met het bezoeken van de verschillende districten. In het binnenland heeft de partij informatie gegeven aan de bewoners over de landbouw en de afzet van producten. Volgens Boldewijn kan deze strategie van de VHP erin resulteren dat de partij als een vaderfiguur gezien wordt.

“Hoewel de VHP voornamelijk uit Hindoestanen bestaat, probeert de voorzitter het tot een nationale partij te maken. Zonder propaganda zullen geen nieuwe leden binnengehaald worden. Als partijen in staat zijn mensen te overtuigen, is de kans groot dat zij verkiezingsvoordeel zullen hebben”, geeft Boldewijn aan.

door Priscilla Kia

 

More
articles