Nationaal Marketing Congres 2018 ingeluid

Het Nationaal Marketing Congres (NMC) 2018, is hedenmorgen ingeluid met als thema: ‘Transformation, Creativity and Leadership in Marketing’ door Rene van Dijk, Vincent Hooplot, Marcel van de L’Isle en Winston Scholsberg. Zij zijn de internationale sprekers tijdens het congres. Het congres bestaat uit drie verschillende activiteiten waaronder een Masterclass (27&28 februari), Marketing Information Event (1&2 maart) en een Marketing Entertainment Night (3 maart). Dit congres wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden met als doel om de marketingstrategie in Suriname te bevorderen. Van de L’Isle gaf aan, dat zij mensen in Suriname meer willen leren over de manier waarop marketing in landen als Amerika en Nederland gebeurt en over hoe deze nieuwe marketingmodellen toegepast kunnen worden. Hooplot merkte op dat Suriname de potentie en ook de wil heeft om ook op het niveau als de bovengenoemde landen aan marketing te doen.

Hij zei dat vijf jaar geleden bij de start van dit congres in vergelijking met nu, een duidelijk verschil te merken is. Zo gaf hij als voorbeeld de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en N.V. Luchthavenbeheer die volgens hem hun marketingstrategie dusdanig hebben aangepast, dat mensen tegenwoordig met een glimlach vertrekken van de luchthaven. Hooplot is zich ervan bewust dat niet de hele Surinaamse samenleving veranderd kan worden, maar zegt dat bij elke congres zeker 25- 40 mensen de boodschap betreffende marketing begrijpen en implementeren.

Van Dijk gaf aan dat het thema van dit congres heel interessant is en dat hij middels een presentatie, verder op het thema zal ingaan tijdens het congres. Met de ontwikkelingen in de wereld is het volgens hem belangrijk dat er ook wordt gekeken naar het herpositioneren van producten. Hij zal ook een aantal marketingmodellen die in Amerika worden gebruikt belichten.  Bij marketing hoort er een goed verhaal te zijn. “Dat kan ik zeker”, luidde Scholsberg die zich hierin gespecialiseerd heeft. Hij legde uit dat een ieder een verhaal heeft, maar dat niet een ieder dat weet te vertellen. Om dit te kunnen doen, heeft hij zeven stappen waarmee hij de deelnemers zal trainen hoe zij een verhaal kunnen vertellen. Hij benadrukte dat het niet gaat om vertolken, maar strikt om vertellen. Naast de internationale sprekers zullen verschillende nationale sprekers ook een presentatie verzorgen.

Gezien de financiële situatie in ons land, waarbij mensen alleen goederen kopen die hoognodig zijn, heeft het NMC zich ook hierop voorbereid. De sprekers waren het unaniem over eens, dat het juist nu belangrijk is dat er een goede marketing wordt gevoerd om bestaande klanten te behouden en niet te gaan investeren in nieuwe klanten. Hooplot merkte op dat het NMC gestart is in Suriname in een tijd waarin het goed ging, terwijl het toen in Nederland juist slecht ging. Daarom heeft het NMC haar congres van vorig jaar gebaseerd op de ervaringen van Nederland toen het slecht ging, gezien Suriname momenteel in een financiële crisis zit.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles