25 februari: Geen reden om te feesten

De  herdenking van ‘Dag van de revolutie’ vindt elk jaar op 25 februari plaats en is tevens een nationale feestdag. Bestuurskundige August Boldewijn, vindt deze dag geen reden om te feesten. “Er was geen ideologie, dus geen revolutie”, aldus Boldewijn. In de ochtend van maandag 25 februari 1980, namen de militairen onder leiding van legerleider Desi Bouterse, de Memre Boekoe Kazerne in. De zittende regering werd toen beschuldigd van corruptie en werd afgezet. Desi Bouterse en Roy Horb hebben samen met veertien collega-sergeanten, de Groep van 16, de macht gegrepen. De ‘Dag van de  Revolutie’ wordt tegenwoordig ‘Dag van Bevrijding en Vernieuwing’ genoemd. Boldewijn vindt de begrippen ‘bevrijding’ en ‘vernieuwing’ misplaatst. Volgens hem was er geen sprake van revolutie, omdat zeven jaar daarna, een regering van oude politieke partijen aan de macht kwam en weer regeerde. Revolutie is volgens Boldewijn iets  dat veel langer duurt. Kijk maar naar de Franse revolutie.

Boldewijn zegt dat de Franse revolutie ook een zekere mate van invloed heeft gehad op de hele wereld, terwijl de ‘revolutie’ in Suriname armoede heeft gebracht. “De mensen hebben de boodschap van de revolutie niet begrepen en kregen het steeds moeilijker, terwijl zij die de macht overnamen zich hebben verrijkt door de revolutie.”

Aan de revolutie worden de begrippen eerlijk, open en transparantie gelinkt, omdat het volk wil weten wat er met hun geld gedaan wordt. Hoewel de toenmalige regering niet transparant was, hoefde er volgens Boldewijn geen revolutie te komen.

“De regering kon wegens vervroegde verkiezingen worden weggestemd”, vindt hij. Bij revolutie mag er geen sprake zijn van corruptie en fraude.

In landen zoals China, wordt men daarvoor gestraft. Volgens Boldewijn zou Suriname een voorbeeld hieraan moeten nemen.

Hij noemt projecten zoals Carifesta en de Naschoolse Opvang, waarbij een groot geldbedrag is verdwenen, maar de personen die hiervoor aansprakelijk waren, hebben nooit verantwoording af hoeven leggen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles