STREI! wil verdwenen staatsgelden terughalen

Een van de zaken waar de nieuwe politieke partij STREI! zich hard voor wil maken, is om de staatsgelden die zijn verdwenen, terug te halen. Dit zei STREI!-voorzitter Maisha Neus gisteren bij de eerste publieke bijeenkomst die in het Lalla Rookh gebouw plaatsvond. Middels een PowerPoint presentatie toonde Neus het forse bedrag van US-dollar 3 miljard, dat volgens haar ontbreekt. Het voorlopig bestuur ziet er als volgt uit: Maisha Neus (voorzitter), Gulshan Alibux (ondervoorzitter), Priscilla Dawsa (commissaris), Kuang Yin Cheong (penningmeester) en Samuel Jabini (secretaris). Neus, Alibux en Cheong hebben geen politieke ervaring, terwijl Jabini en Dawsa eerder bij partijen waren aangesloten, respectievelijk de Seeka en NDP.

De beweging wil Suriname bevrijden van nepotisme, corruptieschandalen, staatskasroof, inflatie, belastingfraude en ongelijkheid. STREI! richt zich op de recent gepubliceerde IDOS-peilingen, die uitwijzen dat 52 procent van de geënquêteerden niet zou stemmen of niet weet op wie ze zou stemmen. Volgens Neus zal de partij zich voornamelijk op deze twee groepen richten.

De doelstelling van STREI! is om in de komende jaren een denkomslag in de samenleving te creëren zodat de partij van betekenis zal zijn bij de komende verkiezingen in 2020. Zo zal een dienstbare en meetbare bijdrage geleverd worden aan de welvaart en het welzijn van alle Surinamers. Dit zal verwezenlijkt worden door steeds de prestaties te leggen langs de lat van ethische codes die betrekking hebben op normen en waarden.

Hoewel er veel kritiek was rondom kleine en nieuwe partijen, gelooft het bestuur dat een nieuwe politieke partij met nieuwe politieke leiders, de oplossing is voor Suriname. STREI! zegt niet te zullen wachten op de verkiezingen van 2025, maar zal bij de komende van 2020 klaar staan. Dit naar aanleiding van de vraag waarom de beweging niet eerst ervaring opdoet, gezien de gemiddelde leeftijd van de leden 30 jaar is.

Jabini zegt dat de beweging niet bereid is om met bestaande partijen samen te werken. Neus nuanceert dit: “Mochten we de meerderheid niet halen, dan zal hierover met de achterban overlegd worden met welke politieke partij wij in zee kunnen gaan.” Komt STREI! in de oppositie terecht, zal de gekozen kandidaat zich even hard inzetten. Volgens Dawsa is de oppositie er om mee te helpen nadenken en niet alleen om kritiek te leveren.

STREI! wil zich onderscheiden van bestaande politieke partijen. Er zal onder andere gewerkt worden met een integriteitscode, verder wordt financiële inzage van bezittingen etc. gevraagd van potentiële kandidaten, jaarrapporten worden gepubliceerd op de website en in de media, een percentage van de opbrengsten wordt gebruikt voor projecten ten behoeve van de Surinaamse samenleving. Een ieder kan lid worden ongeacht seksuele geaardheid, lichamelijke beperkingen, geloofsovertuiging en etniciteit.

Voor de nieuwe leden zijn er voorwaarden waaraan zij zich zullen moeten houden, zoals geen besmettelijke relaties hebben met de ‘oude politiek’, ze moeten zich houden aan een hogere mate van integriteit en verder moet transparantie en aansprakelijkheid hoog aangeschreven staan. STREI! moet zich nog proclameren als politieke partij. De stukken om een politieke partij op te richten zijn reeds ingediend, het duurt ongeveer vier maanden voordat de proclamatie plaatsvindt. “Strei de fu strei, wi no sa frede. Nanga deng wortu disi mi wan motiveer zijne excellentie Desiré Delano Bouterse fu teken deng stukken, want Strei de fu strei, yu no musu frede”, aldus Dawsa.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles