Particuliere functies wel gangbaar
De discussie over assembleeleden die dubbele functies uitoefenen, is weer opgelaaid. In gesprek met De West, zegt de bestuurskundige August Boldewijn, dat de zaak niet zo goed wordt begrepen in Suriname. Hij geeft aan dat parlementariërs het ambtenarenapparaat niet dubbel mogen belasten. Functies buiten het overheidsapparaat zijn volgens hem wel gangbaar.
Afgelopen maandag, tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling, heeft de NDP-parlementariër André Misiekaba, aangegeven dat er in De Nationale Assemblee (DNA) 31 leden zijn die maandelijks dubbele salarissen toucheren. Boldewijn geeft aan dat de bepaling geldt voor gekozen DNA-leden die binnen het overheidsapparaat ook een andere functie bekleden. Volgens Boldewijn is het in het buitenland normaal dat advocaten, medici etc., lid zijn van het parlement. “In Suriname wordt de zaak niet op de juiste wijze gebracht. Functies buiten de overheid worden buiten beschouwing gelaten. Parlementariërs zijn vrij hun privézaken te doen”, stelt Boldewijn.
Volgens de bestuurskundige worden parlementariërs gekozen op basis van hun ideologie en niet op basis van de functie die zij reeds vervullen.
Parlementariërs moeten daarom bij hun benoeming hun eventuele functie als ambtenaar opzeggen. Volgens hem moet het administratief bestuur elk politiek bestuur kunnen dienen. “Dit kan niet als leden van deze besturen van verschillende politieke partijen zijn en dat moet daarom gescheiden worden. Bovendien oefenen deze dubbele functies een grote druk uit op het ambtenarenapparaat”, zegt Boldewijn.
Om deze bepaling te doen gelden, moet er volgens Boldewijn een wettelijke bepaling gemaakt worden die ervoor zorgt dat parlementariërs bij hun benoeming hun functie bij de overheid opzeggen. Echter spelen volgens Boldewijn een aantal zaken een rol. Als parlementariërs buiten functie gesteld worden, ontvangen zij geen salaris, maar kunnen na hun zittingstermijn hun oude functie weer bekleden. Een ander aspect is dat als zij ontslag nemen, zij na hun zittingsperiode in het parlement niet meer terug kunnen keren naar hun oude functie. Echter hangt dit alles ook weer af van het politieke bestuur dat aan de macht is. Boldewijn haalt aan dat de discussie over parlementariërs met dubbele functies al enige tijd aan de gang is, maar zegt dat diverse zaken een rol spelen, waardoor de wettelijke bepaling uitblijft.
-door Priscilla Kia-