De kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service heeft de langtermijnrating van Suriname om leningen aan te gaan, verlaagt van B1 naar B2-negatief.
Tijdens het evaluatieproces dat Moody’s op 22 november 2017 aankondigde, werd al bekendgemaakt dat de rating van Suriname zou dalen. Het onderzoek was nodig om precies aan te geven hoe ver Suriname zou dalen. Met de downgrade van de langtermijnrating om leningen aan te gaan, heeft Moody’s de langtermijnrating voor staatsobligaties en termijndeposito’s respectievelijk van Ba2 naar Ba3 en van B2 naar B3 verlaagd. De langtermijnrating voor schatkistpapier en langtermijndeposito’s in SRD worden gehandhaafd op Ba2. Daarnaast zijn alle kortetermijndeposito’s voor vreemde valuta gebleven op ‘Not prime’. Moody’s bevestigt dat de directe aanleiding voor de downgrade, de verslechtering van het financieringscijfer is. Deze verslechtering is terug te zien bij de schuldratio’s en in de verslechtering van het vermogen om schulden af te lossen, ondanks de doorgevoerde fiscale hervormingen. Ook twijfelt Moody’s of de begroting op korte termijn in balans gebracht zal kunnen worden, zonder aanvullende maatregelen, ter versterking van de financieringscapaciteit. De kredietbeoordelaar vindt het tempo waarop dit geschiedt onvoldoende om de overheid beter in staat te stellen haar uitgaven te financieren.
Echter geeft Moody’s aan dat hoewel Suriname gedaald is naar B2- negatief, er enige hoop is op verbetering. Volgens de kredietbeoordelaar is er verbetering te merken voor wat betreft de externe rekeningen en gunstige investeringsvooruitzichten, aangedreven door de mijnbouwsector. De aanvullende structurele belastinghervormingen die de regering wil doorvoeren, nemen niet weg dat Suriname nog voor uitdagingen staat volgens Moody’s. Volgens de kredietbeoordelaar zijn er nog institutionele beperkingen, die het vermogen van de overheid om een uitgebreide hervormingsagenda uit te voeren, negatief kunnen beïnvloeden.