Parlementariër Chan Santhoki (VHP) vindt dat de coalitieleden steeds verkeerde oorzaken linken aan de crisis, terwijl slecht bestuur en slecht beleid mede verantwoordelijk zijn voor de crisis. “Als je de oorzaak van een ziekte niet kent, zal je nooit met de juiste medicijnen kunnen komen”, reageert Santhoki op de uitspraken van Amzad Abdoel (NDP) die aangaf dat er genoeg zichtbare ontwikkelingen zijn geboekt in de economie. Santhoki zegt dat de opstelling van de coalitie, gemaakt heeft dat de crisis nog steeds niet aangepakt kan worden, omdat er constant andere oorzaken voor de crisis worden gegeven. “Hierdoor wordt de crisis alleen maar erger.” De parlementariër wilde thans meer duidelijkheid over hoe de regering denkt de economische groei in het land te bewerkstelligen. Hij ziet graag dat de regering in verschillende sectoren investeert en banen creëert voor voornamelijk jongeren.
Het ministerie van Arbeid dat zich daarmee zou moeten bemoeien, doet volgens de volksvertegenwoordiger weinig hieraan. Santhoki zegt verder dat het geld dat in de verschillende sectoren gestopt kan worden, nu wordt uitgegeven om leningen af te lossen aan het buitenland. Terwijl Santokhi het leningenbeleid van de regering hekelt, gaf Abdoel in zijn betoog aan, hoe belangrijk het is om te lenen voor investeringen. Hij haalde diverse projecten, zoals het palmolie- en het kokosproject en diverse infrastructurele werken aan, waarvan de meeste gefinancierd zijn met leningen. Ook noemde hij de dam van Coronie en het energieproject te Pokigron. “Leningen zijn niet goed voor consumptieve uitgaven, maar wel voor investeringen. Dat gaat maken dat we de verdiencapaciteit in het land vergroten en uit de crisis kunnen klimmen”, aldus Abdoel.
Het oppositielid Asiskumar Gajadin (VHP) was het ook niet eens met Abdoel. “Als je ruim US-dollar 23 miljoen (op maandbasis, red.) alleen aan rentes moet aflossen en in een situatie terechtkomt, waarbij je weer moet lenen om te overleven, staatsgebouwen en eigen bezittingen moet verkopen, dan weet ik niet over welke vergrote verdiencapaciteit Abdoel het heeft.”
Krishna Mathoera (VHP) zegt dat de regering, bedrijven die exporteren nooit heeft ondersteund, maar integendeel alle inkomsten heeft verbrast. Zij zei dat de regering de discipline niet heeft om minder uit te geven dan ze verdient.
door Kimberley Fräser