Bij de behandeling van de Wet Staatsbegroting 2018, stelde volksvertegenwoordiger André Mi-siekaba (NDP), voor dat de regering regelgeving moet maken, welke buitenlandse ondernemers die zich in Suriname willen vestigen, verplicht om samen te werken met onze eigen ondernemers. Hierdoor worden lokale ondernemers volgens hem niet uit de markt gedrukt, maar zullen zij de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met nieuwe technieken en zo versterkt worden. Volgens Misiekaba zijn zulke maatregelen in diverse landen normaal en geaccepteerd. Guyana en Curaçao zijn er al mee bezig. “Regering, wacht niet totdat onze olie en gas voor onze kust naar boven spuit, maar tref nu reeds maatregelen om onze eigen bedrijven te beschermen en tegelijkertijd de werkgelegenheid van onze mensen veilig te stellen”, zei het assembleelid.
Misiekaba verwacht een grote olievondst voor onze kust, in het verlengde daarvan zullen veel buitenlandse bedrijven naar Suriname komen om een graantje mee te pikken van de nieuwe economische mogelijkheden die ons land zal bieden. “Ze zijn welkom, maar niet ongeconditioneerd”, benadrukte de NDP-topper.
Misiekaba haalde aan dat er groepen zijn die er alles aan doen om het land met enorme rijkdommen weer in hun macht te krijgen. “We hebben de mensen afgelopen maanden gevolgd. Men probeert steeds het land te destabiliseren of om op te roepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Men vergeet dat Suriname niet alleen onafhankelijk is, maar ook de revolutie kent. Het volk is duidelijk bewust en laat zich niet pakken om op straat te gaan en ook niet in de kwestie van De Surinaamsche Bank”, zegt hij.
Misiekaba heeft de regering vaker op het hart gedrukt om ervoor te waken dat we niet op een andere manier gekoloniseerd worden. Hij merkt op dat lokale bedrijven nog steeds moeite hebben om producten binnen de Caricom af te zetten. “Dit kunnen we niet passief aanzien.
Volgens hem doet Suriname het niet slecht op economisch gebied als gekeken wordt naar het bank- en verzekeringswezen dat in handen is van onze eigen Surinamers in tegenstelling tot andere landen in het Caribisch gebied. Maar ook heel wat grote bedrijven in ons land behoren toe aan onze eigen mensen. “We zijn 42 jaar onafhankelijk en onze economie is niet in handen van het buitenland, maar wel gevoelig voor wat in het buitenland gebeurt”, geeft de NDP-topper aan.
-door Kimberley Fräser-