Temple Fair: Populariteit China steeds groter

Zhang Jinxiong, ambassadeur van de Volksrepubliek China, heeft gisteren bij de Temple Fair in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), diverse redenen opgesomd waaruit blijkt dat de populariteit van China steeds groter wordt. Hij noemde projecten zoals het aanleggen van wegen, de bouw van huizen en ziekenhuizen en landbouwprojecten die met succes zijn uitgevoerd. Maar ook het aantal personen dat vorig jaar trainingen in China heeft gevolgd, was groter dan van alle voorgaande jaren. De Temple Fair is voor de 4e keer gehouden in Suriname. Niet alleen artiesten uit China hebben opgetreden, maar ook lokale Chinezen en andere culturele groepen. Er werden ook traditionele Chinese producten en Surinaamse specialiteiten ter verkoop aangeboden.

Volgens de ambassadeur toont de Fair aan dat er in Suriname een kleurrijke cultuur en sociale exclusiviteit bestaat, ook laat de Fair zien dat het Chinese Nieuwjaar een feestdag van het hele volk is. De ambassadeur ging verder in op de relatie tussen Suriname en China. “Het vorig jaar is de relatie tussen beide landen naar een hoger niveau gebracht.” Hij gaf aan dat hoogwaardigheidsbekleders uit China, ons land bezocht hebben. Ook zijn er hoogwardigheidskleders van Suriname naar China geweest, waardoor het politieke vertrouwen wederzijds versterkt is.

“Onlangs werd in Chili de Tweede Ministeriële Vergardering van het China-Celac Forum gehouden, waarbij men overeengekomen is om de One Belt One Road in de regio samen op te bouwen. Deze overeenstemming zal een breder vooruitzicht scheppen voor diepere economische samenwerkingen en nauwere culturele uitwisselingen tussen China en Suriname”, aldus Zhang.

Veel Chinezen uit Suriname vertrokken

Ook bij de Vereniging Kong Ngie Tong Sang werd het Chinese Nieuwjaar gevierd, waarbij de vicepresident een toespraak hield. De voorzitter van de vereniging, Thomson Cheung, sprak over de problemen waarmee de Chinezen in Suriname kampen. Door de moeilijke economische situatie zijn veel van Chinezen uit Suriname vertrokken. Hierdoor waren er ook minder studenten op de Chinese school. Toch neemt dat niet weg dat het jaar met succes afgesloten kon worden. Los van de economische situatie, heeft de vereniging toch veel kunnen doen. De voorzitter zegt dat het Chinese dagblad en televisie in de afgelopen jaren flink vooruit zijn gegaan. De Chinese gemeenschap kon dus op tijd voorzien worden van informatie.

door Kimberley Fräser

 

More
articles