Vanwege een achterstand in het betalen van contributies, heeft de Verenigde Naties (VN) Suriname voorlopig het stemrecht ontnomen. Suriname heeft al twee jaar niet voldaan aan zijn betalingsplicht bij de VN. De contributieschuld is inmiddels opgelopen tot US-dollar 800.000.
NPS-voorzitter Gregory Rusland, zegt dat Suriname hierdoor in grote verlegenheid is gebracht bij de internationale gemeenschap, dit is te wijten aan het buitenlands beleid dat op een onverantwoorde wijze is gevoerd.
Rusland geeft aan dat het besturen van een land grote verantwoordelijkheden met zich meebrengt. “Een land moet verantwoord bestuurd worden, zoals dat gebeurt binnen een goed huishouden. Er zijn verplichtingen die ondanks alles nagekomen dienen te worden”, zegt Rusland. Hoewel parlementariërs beweren dat er in Suriname belangrijkere problemen zijn die de aandacht vragen, is Rusland een andere mening toegedaan. “Het verliezen van het stemrecht, betekent dat Suriname geen zeggenschap heeft in wereldprocessen. De regering kon op zijn minst een betalingsregeling afsluiten met de VN, zoals andere landen dit hebben gedaan. Dit is een onverantwoordelijke manier van bestuur”, stelt Rusland.
Ook VHP-voorzitter Chan Santhoki uitte zijn misnoegen. Hij noemt het beschamend dat Suriname zijn contributie aan de VN niet heeft betaald. Het land is volgens hem nu ook internationaal aan de schandpaal genageld.
“Zijn we dan zo diep in het moeras weggezakt dat deze regering niet eens een relatief laag jaarcontributiebedrag, waar we ons bovendien aan hebben verplicht, niet kan voldoen? Dit bevestigt nogmaals het onverantwoorde buitenlands beleid dat gevoerd wordt door deze regering, dat ten koste gaat van de nationale belangen”, zegt Santokhi.
Suriname is een van de acht landen dat op de strafbank is gezet wegens achterstallige contributie. Nu dit bericht wereldkundig is geworden, maakt de regering halsoverkop bekend zich te zullen inspannen om de contributie te betalen. Santokhi vraagt zich af waarvoor er een ministerie van Buitenlandse Zaken met een minister is. Ook wil hij weten wat voor beleid de minister van Financiën voert, waardoor een simpele financieel-administratieve handeling door zijn medewerkers niet kan worden uitgevoerd en men het bedrag heeft laten oplopen. Santokhi vraagt zich af als dit de wijze is waarop onze regering meent Suriname op de wereldkaart te moeten plaatsen?
De VHP wenst op de kortst mogelijke termijn uitleg van de regering over deze kwestie. Vooralsnog Santokhi van mening dat De Nationale Assemblee, het staatshoofd in zijn functie van hoogste diplomaat en hoofd van onze Buitenlandse Dienst, onmiddellijk dient te ontbieden teneinde over deze blamage verantwoording af te leggen. Santokhi vraagt zich ook af welke impact deze nalatigheid van de regering zal hebben op de internationale kredietwaardigheidspositie van Suriname.
“Doordat de VN de bekendmaking zelf heeft gedaan, zijn alle ogen op ons gericht. Geconcludeerd kan worden dat Suriname zich niet houdt aan regels die internationaal gelden. Voor het uitvoeren van plannen in de begroting, zal ons land financiën nodig hebben, maar met dit signaal zullen landen of organisaties risicofactoren inbouwen alvorens zij ons geld lenen”, geeft Rusland aan.