Hoewel er voldoende rondhout beschikbaar is, is er toch een lichte schaarste op de lokale houtmarkt. Volgens Herman Fraser, secretaris van de Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu), wordt dankzij het voornemen van de regering om de export van twee houtsoorten te verbieden, een verlichting verwacht op de lokale markt.
De overheid had zich vorig jaar voorgenomen de lokale houtsector te stimuleren door de exportheffing op rondhout te verhogen. Per 1 december zou de export van twee houtsoorten verboden worden, namelijk granfolo en basralokus. De Ashu pleitte om in plaats van basralokus, de houtsoort kopi voor export te verbieden. Thans is het verbod na protest vanuit de zijde van houtexporteurs niet doorgevoerd. In een eerder gesprek met de Ashu, werd gezegd dat deze maatregel per 15 januari 2018 alsnog zou ingaan. Volgens Fräser zal deze maatregel hopelijk in maart ingaan.
Fräser zegt dat er wel rondhout geproduceerd wordt, dat is niet het probleem. Het probleem is dat de lokale houtzagerijen die rondhout willen kopen, de prijs die de exporteurs vragen, niet kunnen betalen, waardoor er minder hout op de lokale markt terechtkomt. Als deze maatregel inwerking treedt, kan de lokale markt wel voorzien worden van hout. Fräser benadrukt dat de export van de twee houtsoorten verboden zal zijn, maar dat de verkoop van gezaagd hout wel toegestaan zal zijn.
Het verbod op de export van deze twee houtsoorten zal geleidelijk aan verlichting brengen bij vooral de lokale zagerijen die steeds moeten zien te concurreren met de exportprijzen, waardoor zij nauwelijks hun kosten kunnen dekken. Fräser legt uit dat de houtsector privaat is. “De overheid verstrekt concessies en vergunningen en moet verder zorgen voor de controle en het beheer. De overheid kan niet bepalen tegen welke prijs exporteurs dan wel zagerijen hun hout moeten verkopen. Wat ze kan doen, is maatregelen treffen om de export van bepaalde houtsoorten te verbieden, waardoor de zagerijen toch aan betaalbaar hout kunnen komen”, aldus Fräser.
door Priscilla Kia