Het Staatsziekenfonds (SZF) heeft de apotheken toegezegd dat zij de achterstallige gelden samen met de afrekingen van deze maand, zal uitbetalen aan de apotheken. Het SZF heeft intussen erkend dat er nog 50 procent van de afrekening van december 2017 betaald moet worden aan de VvA. Dit heeft het SZF gedaan in een persbericht als reactie op het schrijven van de VvA gisteren naar de gemeenschap toe, waarin zij de gemeenschap erover informeert, dat zij de dienstverlening met het SZF dreigt stop te zetten. Intussen hebben enkele apotheken dit al uitgevoerd. Irvin Jong A Liem, voorzitter van de Vereniging van Apothekers (VvA), gaf in een eerder gesprek met De West aan, dat de apothekers enkele weken geleden aan de bel hebben getrokken en naar aanleiding van achterstallige betalingen van het Staatsziekenfonds, zijn er gesprekken geweest met het Staatsziekenfonds (SZF), maar de situatie bleef ongewijzigd. Kort daarna heeft de VvA het persbericht de deur uitgestuurd.
De VvA heeft op 25 januari 2017 de samenleving erover geïnformeerd, dat de uitbetalingen door het SZF over de maand september nog steeds niet hadden plaatsgevonden. Het SZF is de grootste financierder in de gezondheidszorg waardoor het uitblijven van betalingen aan dienstverleners tot onoverkomelijke problemen leidt. Hierdoor zijn apotheken niet in staat om voldoende medicijnen in te kopen en om aan hun andere verplichtingen te voldoen.
De VvA zei toen, dat de apotheken buiten hun schuld om de dienstverlening naar de samenleving niet kunnen garanderen als de betalingen niet spoedig zullen plaatsvinden.
Het SZF en de VvA zijn overeengekomen dat zij naast de winstmarge van 35 procent, ook nog SRD 2.75 per medicament door het SZF vergoed krijgen. Deze afspraak is in 2015 gemaakt op basis van een prijslijst van het BGVS (Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname), waarbij toen een kunstmatige koers van SRD 4.04 werd gehanteerd voor een Amerikaanse dollar. De extra vergoeding van SRD 2.75 diende als compensatie van de nominale waarde van de winstmarge van 35 procent van de inkoopprijs. Inmiddels heeft de BVGS, de apotheken en het SZF geïnformeerd dat de inkoopprijzen marktconform zijn aangepast op basis van een koers van SRD 7.52. Hierdoor is na gevoerde gesprekken tussen het SZF en de VvA, gebleken dat de compensatie van SRD 2.75 per receptregel niet meer gehandhaafd kan worden, omdat die nominaal een veel hoger bedrag opeist.
Het SZF geeft aan dat zij maandelijks aan farmaceutische dienstverlening een bedrag van ongeveer SRD 7 miljoen besteedt. Dit op basis van de oude regel, namelijk inkoopprijs maal 35 procent plus SRD 2.75 per receptaandeel (medicament). Voortzetting hiervan, zal betekenen dat het SZF maandelijks rond de SRD 10 miljoen zal moeten neertellen. Zonder de receptregel blijft deze op SRD 7 miljoen. Volgens het SZF zullen de apotheken zonder de toekenning van SRD 2.75 per receptregel in de nominale vergoeding niet op achteruit gaan.
door Johannes Damodar Patak