Als zaken op dezelfde wijze worden aangepakt, zullen we niet uit de crisis komen. Dat was de rode lijn in het betoog van de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, afgelopen woensdag tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Ballroom van Royal Torarica. “VES heeft regelmatig aan de bel getrokken. Gevraagd en ongevraagd adviezen gegeven. De richting van beleidsombuiging aangegeven en belangeloos ondersteuning aangeboden. In 2018 zal het echt anders moeten”, zegt Ramautarsing. Om uit de crisis te komen, zal er volgens hem in de eerste plaats gewerkt moeten worden naar een evenwichtige staatbegroting. Verdere bezuinigingen op uitgaven zullen cruciaal zijn en waar nodig moeten de inkomsten creatief verhoogd worden, daarnaast zal de regering een aanvang moeten maken met een hervormingsprogramma voor het staatsapparaat.
“Natuurlijk is het geen zaak van 2018, wat in 40 jaar scheef gegroeid is, los je niet in een jaar op. Maar als je niet nu begint, dan gaan we het nooit doen”, benadrukte Ramautarsing. Hij zei dat mensen klaargemaakt moeten worden voor de private sector, voor de productie, want als de productie niet groeit, zullen we volgens hem in de crisis blijven. Ook moet er een stimuleringsprogramma op gang komen. “Maar als de private sector niet bereid is ambtenaren met behulp van training op te vangen, dan gaat het natuurlijk niet werken”, aldus de voorzitter van VES.
Hij benadrukte dat 2017 niet het jaar is geweest van de ommekeer. Om uit de crisis te geraken, zullen er sociale offers gebracht moeten worden. Echter is volgens hem hiervoor vertrouwen nodig bij de diverse partners. Dit moet volgens hem ervoor zorgen dat ingrijpende maatregelen in continu overleg worden genomen. Ramautarsing zei dat de overheid er niet allen voor staat, de VES zal ook dit jaar volgens hem proberen om effectief door te dringen tot beleidmakers. “Want pas als zij door hebben dat het anders kan, zal het lukken”, meent de VES-voorzitter.
Ramautarsing haalde aan dat de Surinaamse economie voor het derde jaar op rij is ingekrompen, volgens schatting 1 tot 2 procent. Ook haalde hij aan dat de koers nog even hoog is gebleven als het jaar ervoor. Toch zijn er volgens hem aanwijzingen, die aantonen dat 2017 minder slecht was dan het jaar daarvoor.
De grootste uitgaven voor 2018 blijven volgens Ramautarsing de overheidsfinanciën. De ontwerpbegroting 2018 wijst volgens hem dat personeelsuitgaven, subsidies en rente en aflossing, al meer bedragen dan de inkomsten van het land. Verder constateert VES ook dat de slechte staat van de bedrijfsfinanciën, een directe weerslag heeft op de gezondheidszorg en het onderwijs. Volgens Ramautarsing zijn maatregelen voor verbetering tot nu toe uitgebleven. “De corruptie gaat van incidenteel naar structureel en corruptiebestrijding door DNA en de regering, daar wordt niet echt iets aan gedaan”, haalde hij aan.
Volgens hem worden de uitgaven oneindig verhoogd en de verspilling van staatsmiddelen gaat ook door. Hierbij doelt hij op het besteden van middelen aan niet essentiële zaken, zaken die beter uitgesteld kunnen worden. Ramautarsing zei dat er een enorm tekort heerst aan economische kennis en kunde in de besluitvorming met als gevolg een afname in het vertrouwen in het beleid en de beleidmakers.
door Richelle Mac-nack