Kortgedingzaken vertraagd vanwege tekort rechters

Als we in Suriname meer rechters hadden, dan zouden zaken volgens Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, vlotter verlopen. Hij zegt dat advocaten er vaak de schuld van krijgen als zaken aangehouden worden. In Suriname zijn er veel  kortgedingzaken waarbij vaak pas na een jaar er vonnis gewezen wordt. Deze zaken hebben een spoedeisend karakter, wat betekent dat ze binnen een redelijk korte termijn afgehandeld dienen te worden. Bij wet moet een kortgeding maximaal twee tot acht weken duren en een bodemprocedure maximaal drie en een half jaar. Als het aantal rechters in ons land uitgebreid wordt, dan zullen er volgens Monorath meer rollen behandeld kunnen worden per dag. De duur van de bodemprocedure zal dan verkort kunnen worden naar maximaal twee jaar, kortgedingen kunnen dan maximaal twee tot zes weken duren.

Hoewel een kortgeding even lang duurt als een normale rechtszaak (bodemprocedure), zegt Monorath desgevraagd, dat de werkwijze van een advocaat is om bij elke zaak alvast een kortgeding in te dienen, van daaruit wordt dan de verdere procedure bepaald. In sommige gevallen past de rechter hoor en wederhoor toe en dat kan een poos duren, waardoor zulke zaken niet in een kortgeding kunnen worden behandeld.

Er zijn momenteel negentien rechters belast met de rechtspraak, dat is niet genoeg om ervoor te zorgen dat zaken efficiënter en sneller worden behandeld.

Om beter te werken en achterstanden in te lopen, zijn er drieëndertig rechters nodig. Dit zei Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, vorig jaar. Het Hof van Justitie streeft ernaar om dit jaar meer rechters aan te trekken, zodat het aantal rechtszaken dat bij de kantongerechten ligt, kan worden ingelopen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles