De ex-minister van Regionale Ontwikkeling, Michel Felisi, heeft zich teruggetrokken uit de bestuursverkiezing van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) die op 3 februari 2018 zal plaatsvinden. Aan de race om het voorzitterschap van de BEP, deden drie kandidaten mee, namelijk de huidige voorzitter Celsius Waterberg, erevoorzitter Caprino Alendy en Felisi.
Felisi heeft zich teruggetrokken, omdat de situatie waarin de partij zich nu bevindt, volgens hem geen uitgebreide verkiezing met zoveel kandidaten zal verdragen. “Als je zegt dat je een democratische partij bent, zou je dat kunnen opvangen, maar de realiteit leert dat er na afloop van de verkiezing waarvoor meerdere personen zich kandidaat hebben gesteld, een spanningsveld achterblijft binnen de partij en ik wil daaraan niet meedoen”, vertelde Felisi gisteren aan ABC Nieuws.
Felisi wil het daarnaast ook niet opnemen tegen Alendy. Hij gaf aan dat Alendy vanaf zijn intrede binnen de partij in 1986 zijn wapenbroeder is geweest. “Vele ervaringen en wijsheden in de politiek heb ik met hem opgedaan. Ik zal nu geen wapen opnemen tegen hem, bovendien zou dat voor meer spanningen zorgen binnen de partij”, stelde hij. Alendy, die het opneemt tegen Waterberg, mag rekenen op de steun van Felisi.
Waterberg stelt zich herkiesbaar, omdat er een niet-afgeronde agenda is die hij wil afmaken om die daarna aan jongeren over te dragen. Alendy deelde mee aan een lokaal dagblad, dat de kernen een beroep op hem hebben gedaan om de partij weer te komen dragen. Hij zegt er klaar voor te zijn om hieraan gehoor te geven. Hij is van mening dat de leden vertrouwen in hem hebben en dat hij de partij de afgelopen jaren goed heeft bestuurd, maar volgens hem is het schip nu aan het zinken en wil hij een bijdrage leveren om het niet verder te laten zinken.
Waterberg noemt de interesse van meerdere personen voor het voorzitterschap ‘democratie’, terwijl velen die wijten aan de verdeeldheid binnen de partij. Volgens Felisi was erop een gegeven moment in de partij de roep om de partij anders in te richten. De reden dat de partij een andere leiding wil, is volgens Felisi niet alleen omdat het gevoel heerst dat de BEP zich niet voldoende profileert binnen de politieke constellaties van nu, maar ook vanwege de participatie van de partij binnen de regering.
Volgens Felisi zijn veel leden van de BEP niet helemaal blij met de samenwerking met de NDP. “De kwaliteit van het leven van veel mensen is achteruitgegaan door het beleid dat deze regering heeft gevoerd. Als jouw partij ook daarin zit, draag je een medeverantwoordelijkheid, waardoor de last ook op de schouders van de BEP wordt gelegd”, aldus Felisi.
-door Priscilla Kia-