De trend van digitaal geld, meer bekend als Bitcoin, waar Suriname nu ook aan meedoet, zorgt volgens Winston Ramautarsing, econoom tevens voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), voor kansen, maar er kleven ook risico’s aan. Willen we in Suriname deze ontwikkeling volgen, dan moeten de mensen volgens Ramautarsing wel opletten en beseffen dat Bitcoin slechts een betaalmiddel is, dat niet gezien kan worden als aandelen, of dat het een waarde vertegenwoordigt. De Bitcoin (BTC), is een digitale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt. Dit betaalmiddel kan je gebruiken, net als euro’s of dollars. Je kunt er goederen mee kopen, onderling uitwisselen, inruilen voor diensten en ermee speculeren of weer omruilen voor munteenheden. Dit kan allemaal zonder tussenkomst van een bank of andere instanties.
Het riskante is volgens de econoom, dat de BTC ineens in waarde kan dalen. De koersen schommelen, dus mensen moeten daar alert op zijn.
Dit is vooral een risico wanneer de BTC niet omgewisseld wordt in valuta. De voorzitter wijst erop, dat mensen de BTC meestal laten staan op hun account in de hoop dat de waarde gaat stijgen, maar als die daalt, betekent dat een groot verlies.
Veel landen in de wereld volgen deze trend en steeds meer Surinamers lijken mee te gaan met deze ontwikkelingen. Vorige week heeft in Suriname de eerste grote transactie plaatsgevonden met BTC, waarbij een ondernemer met dit betaalmiddel een auto kocht bij een autodealer, namelijk MN Car Center.
In ons land zijn er heel wat mensen die zich hiermee bezighouden en die reeds geïnvesteerd hebben in het produceren van BTC. Volgens Ramautarsing zal deze dealer weer slim moeten spelen door met de BTC weer andere voertuigen te kopen om die weer snel van de hand te doen.
door Kimberley Fräser