‘Geen basis gelegd met ontwikkelingshulp’

Afgelopen vrijdag heeft de Nationale Democratische Partij (NDP) een structurenvergadering gehouden met als doel de structuren te informeren over de actuele, politieke, economische en financiële situatie in het land. Tijdens deze bijeenkomst heeft de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, vertelt dat Suriname geen basis heeft gelegd met de 3,5 miljard Nederlandse gulden, die het aan ontwikkelingshulp heeft gehad. Dat is volgens hem ook de reden waarom Suriname nu niet veel verder is. Hoefdraad heeft op de structurenvergadering van de NDP een toespraak gehouden over hoofdzakelijk de economische situatie in het land. Hierbij presenteerde hij een uitgebreid technisch verslag met cijfers, grafieken, statistieken en uitgangspunten voorts, beschreef hij de huidige economische situatie.

Volgens Hoefdraad heeft Suriname geen basis gelegd met de 3,5 miljard Nederlandse gulden vandaar dat de crisis van 2015, niet goed opgevangen kon worden.

De afwezigheid van betere bruggen, goede wegen, betere landbouw, veeteelt- en visserijontwikkeling, goede havenfaciliteiten, gestructureerde en betaalbare gezondheidszorg, onderwijs gericht op de behoefte van de arbeidsmarkt en een betere sociale sector, zijn volgens Hoefdraad tekenen dat de ontwikkelingshulp niet doelmatig is gebruikt. “Het geld was gratis en als het goed was benut, was Suriname veel verder”, sprak hij de aanwezigen toe.

Hoefdraad merkte op dat de crisis van 2015 niet is gecreëerd door de huidige regering, maar dat de daling van de prijzen van grondstoffen, zoals goud en olie op de internationale markt, de nekslag zijn geweest voor Suriname. Ook het wegvallen van Suralco in Suriname heeft de regering geen goed gedaan. Door dit wegvallen heeft Suriname ruim 250 miljoen Amerikaanse dollar moeten missen, aldus minister Hoefdraad. Vooral vanwege het gebrek aan een goede basis was de crisis volgens hem niet gemakkelijk af te wenden. Zeventig andere landen moesten door de crisis overgaan tot devaluatie. Terwijl Suriname te midden van hervormingen geconfronteerd werd met de crisis. Volgens Hoefdraad had Suriname door de huidige regering in de periode 2010-2015 een behoorlijke inhaalslag gemaakt om sociale vraagstukken op te lossen en te werken aan de infrastructuur, toen de externe wereldeconomische crisis op gang kwam.

-door Priscilla Kia-

 

 

More
articles