‘Wij hadden topzorg in Suriname’

Dr. Walther Jap Tjoen San, cardioloog Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), tevens voorzitter van de kwaliteitscommissie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zegt op vragen van De West, dat we tien jaar geleden tot in 2015 topzorg in ons land hadden.  “We hoefden ons toen geen zorgen te maken over het wel of niet beschikbaar zijn van operatiemateriaal en materiaal om onderzoeken te doen”, zegt de cardioloog. Hij zegt  dat de problemen in 2015 zijn begonnen, toen op een bepaald moment leveranciers niet meer betaald konden worden, met als gevolg een tekort aan medisch materiaal in de ziekenhuizen. Jap Tjoen San geeft aan, dat specialisten op den duur moesten werken met wat er ter beschikking was, waardoor geplande operaties moesten worden uitgesteld. Het weinige medisch materiaal dat voorhanden was, werd apart gehouden voor spoedoperaties. Hierdoor probeerde men te voorkomen dat mensen het leven lieten door een tekort aan medisch materiaal. Jap Tjoen San benadrukt dat het nog niet zover is gekomen. De cardioloog maakt zich zorgen over de ontwikkellingen binnen de gezondheidszorg, doelend op de vele geschillen tussen de overheid en de dienstverleners binnen de gezondheidszorg, dit vooral in een tijd waarin het AZP ernaar streeft om de kwaliteit van de gezondheidszorg binnen ons land te garanderen en te bevorderen.

Jap Tjoen San benadrukt dat dit steeds moeilijker wordt wanneer er een tekort aan medisch materiaal is.

Hij zegt dat het AZP intussen een beleid voert waarbij de verschillende medische specialistische afdelingen, gestructureerd moeten werken. Dit door onder andere een goede samenwerking  tussen specialisten, met name op dezelfde afdeling (vakgroep). Zo wordt de samenwerking onderling bevorderd, dit gebeurt ook door internationale protocollen/ richtlijnen die specialisten hanteren. Zo worden  gecompliceerde gevallen ook samen aangepakt.

Financiële situatie AZP

Net als andere ziekenhuizen, heeft ook het AZP het bijzonder moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Het AZP is een overheidsziekenhuis en helpt daarom eenieder die medische hulp behoeft, ongeacht als deze verzekerd is of niet. Jap Tjoen San erkent, dat het AZP patiënten helpt, ook als die niet verzekerd zijn, waardoor het ziekenhuis aan het einde van de rit met de gebakken peren zit, als het verschuldigde bedrag voor onderzoek en behandeling niet kan worden verhaald. Hij geeft aan dat het AZP nergens kan innen als er patiënten worden geholpen die niet verzekerd zijn. Soms kan het AZP als de patiënt  Surinamer is en met spoed geholpen moet worden, bij het SZF aankloppen. Dit gebeurt vooral op de Spoed Eisende Hulp [SEH] van het ziekenhuis. Volgens de cardioloog geeft het AZP prioriteit aan de gezondheid van de mens. Jap Tjoen San kan zich daarom niet terugvinden in het besluit van de regering om de subsidies van de ziekenhuizen, ook die van het AZP stop te zetten. Hij voert aan dat het AZP als overheidsziekenhuis een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft.

Hij noemt als voorbeeld Nederland, dat zijn Universiteitsziekenhuizen, vergelijkbaar met het AZP, nog steeds voor een groot deel subsidieert.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles