Miljoenen aan malversaties bij Canawaima

Er zijn op grote schaal financiële malversaties gepleegd bij de Canawaima Management Company. De bedragen lopen volgens de nieuwe president-commissaris van het parastatale bedrijf, Marlon Schoonhoven, op tot miljoenen Surinaamse dollars. De schuldige is de vorige terminal manager Cynthia Enser, die vorig jaar in juli reeds op non actief is gesteld. Nadat Schoonhoven de scepter overnam, kwam er een onderzoek. “Onze vermoedens dat er malversaties plaatsvonden, was juist. Inmiddels is dit na onderzoek bevestigd en tegen de ex-terminal manager is er een ontslagprocedure ingezet”, zegt Schoonhoven tegenover De West.

De veerboot Canawaima zal vanaf vandaag tot en met 14 janauri uit de vaart zijn. De boot zorgt voor de verbinding tussen Suriname en Guyana. Reizigers kunnen voorlopig dus geen gebruik maken van de diensten van dit parastatale bedrijf. De boot moet dringend worden gerepareerd, omdat de propellers in visnetten terecht zijn gekomen. Vissers hebben in de vaargeul van de boot visnetten uitgezet, waardoor de motor schade heeft opgelopen.

Volgens Schoonhoven zijn de voorlopige reparatiekosten geschat op US-dollar 30.000, maar de kosten kunnen oplopen als de motor los wordt gekoppeld. “De onderdelen zijn al besteld, dus het komt sowieso goed”, zegt hij.

Een NDP-topper in Nickerie is boos. Naar zijn mening kampt de boot ook met achterstallig onderhoud, dat te wijten is aan het vorig management. “Er is veel gebeurd onder het vorige management. Zaken die het daglicht schuwen, maar ik wil niet veel zeggen, omdat het om mijn eigen mensen (NDP’ers) gaat.” Hij heeft steeds ervoor gepleit dat het management werd vervangen door integere personen. “Ik ben er een voorstander van dat het bedrijf in de gaten wordt gehouden, want Suriname loopt steeds inkomsten mis, wanneer de boot uit de vaart wordt gehaald”.

Livia Pelswijk, lid van de Raad van Commissarissen vertelt dat vooral Guyanezen gebruik maken van de route. Op dagbasis gaat het om honderden passagiers. Er wordt US-dollar 30 neergeteld voor een retourticket. “De dagopbrengsten worden meteen gestort op een rekening van de company”, zegt Schoonhoven. Er wordt dan op maandbasis berekend hoeveel middelen uitgegeven zullen worden aan benzine en kaartjes. “De begroting wordt op maandbasis berekend”, aldus Schoonhoven. De boot is nu onderweg naar Paramaribo. Tegen 12 januari moet de Canawaima al gerepareerd zijn en zal dan weer richting Nickerie varen met de bedoeling vanaf de 15e weer in de vaart te zijn. Samen met de maritieme autoriteiten en de politie, zal nu een dubbele controle worden uitgevoerd op vissers die de regels negeren.

door Seshma Bissesar

More
articles