‘Nieuwjaarstoespraak president slechts holle frasen’

“Het is merkwaardig dat er een verschil is tussen de jaarrede die gehouden was door de waarnemend president Ashwin Adhin en de nieuwjaarstoespraak van de president”, zegt Arnold Kruisland, oud-diplomaat en politicus. Op grond hiervan zegt hij dat de toespraak van de president slechts uit holle frasen bestaat.

De president heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak gezegd dat de woningbouw in 2018, een geheel andere aanpak van de regering krijgt. De overheid wil burgers die een eigen perceel hebben en een woning willen bouwen, een lening geven van maximaal SRD 50.000 tegen een rente van 1 procent per jaar met een looptijd van 15 jaar. Volgens Kruisland is deze belofte net zo sensationeel als de belofte van de bouw van 15.000 woningen waarvan niets is terechtgekomen.

Kruisland geeft aan dat met SRD 50.000 tegenwoordig nauwelijks wat gedaan kan worden. “Met dit geld kan men niet eens een eenvoudige eenkamerwoning bouwen vanwege de moeilijke financiële situatie. We leven van leningen om gewone uitgaven van de overheid te doen, terwijl betalingen aan diverse instanties laat worden verricht’, voert Kruisland aan. Volgens hem moet de president aangeven waar hij het geld vandaan zal halen dat de mensen kunnen lenen.

Voorts wijst hij erop dat geen enkele bank 1 procent rente zal vragen voor een lening. “Het geld bij de banken is niet van de overheid. Banken zijn verantwoordelijk voor dat geld en moeten ervoor zorgen dat zij winst maken. Geen enkele belegger zal geld stoppen in een bank, waaruit geen voordeel te halen is. Dit is onrealistisch”, zegt Kruisland.

In zijn toespraak maakt Bouterse ook bekend dat de regering het voornemen heeft om meer te innen bij de multinationals. Kruisland zegt dat de president dit wil realiseren nadat hij het doel is misgelopen. Voorts zegt Kruisland dat de bezuiniging bij de overheid eerst in orde gemaakt moet worden voordat meer geld geïnd wordt. Hierbij moet vooral de aandacht gevestigd worden op het saneren van het ambtenarenapparaat. Volgens Kruisland is sanering een probleem geweest van opeenvolgende regeringen. Desondanks zegt hij dat er rekening gehouden moet worden met ’s landsbelang en geen partijbelang. “De situatie is financieel nooit zo slecht geweest in het land. Nu moet de regering beslissen wat er moet gebeuren binnen het ambtenarenkorps”, aldus Kruisland.

-door Priscilla Kia-

More
articles