‘Voornemens regering met Basiszorg onduidelijk’

VHP-parlementariër Dew Sharman is van mening, dat de voornemens van de regering met betrekking tot de Basiszorg vooralsnog onduidelijk zijn. Gisteren heeft president Desiré Bouterse tijdens zijn nieuwjaarstoespraak aangegeven, dat dure medische ingrepen en langdurige behandelingen op een andere wijze gefinancierd zullen worden en daarom bij de wijziging van de Wet Nationale Basiszorg uit het pakket van de Basiszorg zullen worden gehaald.

De president gaf aan dat elke burger verzekerd blijft van volledige dekking van medische zorg, omdat er een Sociaal Medisch Fonds zal worden opgericht dat belast is met de uitkering van de kosten aan burgers die bepaalde dure en langdurige medische ingrepen en behandelingen ondergaan. De gelden voor dit fonds zullen komen uit onder meer extra heffingen op genotsmiddelen (alcohol en sigaretten) en consumptieproducten die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de mens. Dit alles is voor Sharman nog onduidelijk.

“Hoeveel denkt de overheid te kunnen halen uit de heffingen? Wat wordt geclassificeerd als duur en langdurig? Hierover moet overeenstemming bereikt worden met de zorgverzekeraars, ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en de samenleving”, geeft Sharman aan. Vol-gens hem moet er een goede dialoog op gang komen, daarnaast moet de regering een ander financieel model uitwerken in geval deze maatregel niet werkt.

Sharman geeft aan dat de Basiszorgwet in 2015 als politiek instrument is gebruikt. “Nu is de regering niet meer in staat de zorg te garanderen en probeert men nog te redden wat er te redden valt”, zegt Sharman. Volgens de parlementariër is het pakket van de Basiszorg opgenomen in de wet, die zou eerst veranderd moeten worden alvorens de langdurige behandelingen en dure medische ingrepen eruit gehaald kunnen worden.

Volgens hem moet de regering een brede evaluatie doen alvorens zij weet hoe de zorg te financieren. Ten eerste moet de regering weten of ze met deze maatregelen genoeg geld kan genereren om de zorg werkelijk te financieren. Hiervoor moet de regering eerst weten wat deze zorg in totaal zal kosten. Ten tweede moet de regering ook weten als het resterende deel dat overblijft in het pakket, wel gefinancierd kan worden met de premies. Hierbij moet de inflatie en devaluatie ook in acht worden genomen.

Sharman staat open voor verandering van de Basiszorgwet, maar dat moet volgens hem op een evenwichtige en concrete manier gebeuren. Voorts wees hij erop dat de hervorming op basis van verandering in de wet onderdeel moet zijn van een totaal herstelplan. Hierbij moeten bezuinigingen binnen de gezondheidszorg als hoge prioriteit gelden. “Het mag niet zo zijn dat er geld gegenereerd wordt terwijl de verspilling verder gaat”, aldus Sharman.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles