2017 jaar van faillissementen voor winkeliers

Volgens Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), is 2017 een jaar van faillissementen geweest. Dit zegt de voorzitter desgevraagd over het afgelopen jaar. Hasnoe geeft aan dat van januari tot december 2017, gemiddeld zestig bedrijven, zich hebben afgeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). “2018 is niet hoopgevend.  Er zijn een heleboel zaken die niet in het beleid van de regering zijn opgenomen. We verwachten dus meer faillissementen. Het land verkeert nog steeds in een crisis en het is een kwalijke zaak dat er niet veel is veranderd”, zegt Hasnoe. Niet alleen de VSW, maar het hele bedrijfsleven, heeft dezelfde problemen.

Steeds meer bedrijven sluiten, waardoor meer mensen werkloos worden, wat niet bevorderlijk is voor de economie van het land. Ondanks aanbevelingen van de VSW en de rest van het bedrijfsleven over hoe uit de crisis te geraken, zijn deze niet ter harte genomen door de overheid.

Vooral productiebedrijven moeten de ondersteuning van de overheid krijgen. Zo wordt er werkgelegenheid gecreëerd en kunnen deviezen verdiend worden voor het land.

Voor 2018 wil de VSW dat de overheid de prijsverhogende maatregelen die vooral effect hebben op het bedrijfsleven, achterwege laat. Ook wil ze meer efficiëntie van de overheid als het gaat om besparingen. “Dit jaar zijn de uitgaven voor relatiegeschenken gestopt, maar dit is niet voldoende. Er zijn meer zaken die in orde gemaakt moeten worden”.

Ten aanzien van de veiligheid van winkeliers in vooral de volksbuurten, zegt Hasnoe dat in tegensteling tot voorgaande jaren, de criminaliteit verruwd is. “Criminelen ontdekken steeds nieuwe methodes om te overvallen. Camerabewaking en diefijzers helpen bijna niet meer. Men wacht nu gewoon af tot je uit huis gaat. Ook vonden vroeger vooral in de avonduren overvallen plaats. Nu gebeurt dat gewoon overdag”, zegt Hasnoe.

Volgens Hasnoe doen winkeliers er alles aan om zichzelf te beschermen, maar de bijdrage van het ministerie van Justitie en Politie is niet wat het wezen moet. Voor 2018 verwacht hij dat de veiligheid gegarandeerd zal zijn. Ook wil hij dat de straffen verhoogd worden. “Criminelen worden opgepakt, maar na korte tijd weer vrijgelaten. Het is gebleken dat zij het niet erg vinden om naar de gevangenis te gaan. Ze worden zelfs beter gevoed dan het volk daarbuiten. Al deze zaken willen wij het komend jaar met de overheid bespreken”, aldus Hasnoe.

door Priscilla Kia

 

More
articles