‘Rijstsector wordt naar afgrond geleid’

Volgens PL-parlementariër William Waidoe, wordt de rijstsector momenteel naar de afgrond geleid. Het personeel van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron), heeft al twee maanden geen salaris ontvangen voor geleverde diensten. Waidoe zegt dat de overheid niet weet hoe ze de randvoorwaarden moet creëren voor een succesvolle rijstsector.

Waidoe geeft aan dat de minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, middels een brief had toegezegd dat alles in orde zou komen in november. “We zijn intussen in december en dat geld is nog niet ter beschikking gesteld. Hiermee brengt de minister de regering in diskrediet”, zegt Waidoe. Hij heeft daarnaast het vermoeden dat de belastingen niet op de desbetreffende rekeningen gestort worden, waardoor achterstallige betalingen niet voldaan kunnen worden.

Er is speciaal voor de rijstsector een lening van bijna 6 miljoen afgesloten bij de Islamic Development Bank (IsDB). Een Maleisisch team werkt samen met Adron aan het ontwikkelen van nieuw zaaizaad. Volgens Waidoe worden geen goede testresultaten behaald, terwijl Adron dit project zelf zou kunnen trekken. “Er wordt niet voldoende aandacht besteed aan de rijstsector, terwijl die het land zou kunnen helpen om uit de crisis te komen door meer te produceren. Het enige zaaizaadbedrijf is verhuurd aan particulieren, waardoor Adron zelf niets kan doen”, benadrukt Waidoe.

Volgens de volksvertegenwoordiger dreigt er sluiting als de salarissen niet worden uitbetaald. Hij wijst er ook op dat Adron schulden heeft die afgelost moeten worden. Desondanks zal de rijstsector volgens hem blijven bestaan, maar ze zal afhankelijk zijn van Guyana. Volgens hem pleit de regering voor diversificatie, terwijl bestaande sectoren niet tot productie gebracht kunnen worden. Ten aanzien van het gebruik van zaaizaad uit Guyana, zegt Waidoe dat dit gebruikt wordt, omdat er geen goed zaaizaad vanuit Adron wordt geproduceerd. Enkele maanden geleden zijn twee nieuwe rijstsoorten, DDB1 en DDB 2, geïntroduceerd. “Enkele boeren die zijn gevraagd om deze rijstsoort te testen, klagen over de lage productie”, zegt Waidoe. Hij wenste hierover verder geen uitspraken te doen totdat de proeffase helemaal voorbij is.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles