“De regering heeft gefaald en neemt ons mee in hun val”, aldus Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VSW). Hij is niet optimistisch gestemd over het komend jaar, vooral niet nu de regering heeft aangekondigd dat er nog meer staatsleningen genomen zullen worden en dat getracht zal worden om overheidspanden te verkopen. Volgens de regering zal de verkoop van overheidsgebouwen het begrotingstekort helpen financieren. Hasnoe is het eens met parlementariër Stephen Tsang (NDP), die de regering deze stap afraadt. Van het sluiten van nieuwe staatsleningen moet ook af gezien worden. De regering moet efficiënter gaan werken en het tekort bij parastatale bedrijven zoeken. De voorzitter vindt dat de regering betere prioriteiten moet stellen. Hij vindt dat er onnodige investeringen worden gedaan, waarbij sommige gewoon on hold kunnen worden gezet. “Het geld moet de overheid halen bij de parastatale bedrijven, want zij weten nog steeds niet wat besparen is. Er vindt nog een enorme verspilling daar plaats.” Hasnoe wijst erop dat bij de parastatale bedrijven er geen zicht is op onder andere de salarissen van directieleden en de bestedingsgelden.
Ten aanzien van het verkopen van overheidspanden, gaf Tsang in het parlement aan, dat het kopen van de panden moeilijk zal gaan, hij stelde voor om te overwegen de panden te verhuren. Indien er niet genoeg middelen zijn om de panden te renoveren, zegt hij dat er altijd een public private overeenkomst aangegaan kan worden, waarbij de huurder de renovatie uitvoert en daarna voor een bepaalde periode van circa 20 jaar tegen een lage huur daar mag opereren.
Voor wat betreft het komend jaar, heeft Hasnoe veel twijfels als het gaat om ontwikkeling. “Waar wij voorspeld hadden dat dit jaar slecht zou zijn, zal het komend jaar nog slechter zijn.” Er zijn mogelijkheden om inkomsten te genereren, maar de regering kiest volgens de voorzitter steeds ervoor om leningen te nemen. Het stimuleren van de productie is volgens Hasnoe een belangrijke stap. Hij merkt op dat op productiegebied niet veel veranderd is, want het bedrijfsleven verdient nog steeds niet zoveel als voorheen. De koopkracht is ook nog niet gestegen en er sluiten elke maand bedrijven.
Het bedrijfsleven zal volgens Hasnoe het komend jaar alle zaken op een rij moeten zetten om te overleven.
-Door Kimberley Fräser-