VHP- voorzitter tevens parlementariër Chan Santokhi, gevraagd naar een reactie over de toename van de verruwende vormen van criminaliteit in ons land, zegt dat er te weinig middelen zijn opgenomen op de begroting van 2018 voor de bestrijding hiervan. Hij geeft aan, dat 80 procent van de middelen bestemd is voor maandelijkse personeels- en onderhoudskosten van het ministerie. Hij benadrukt dat er onvoldoende is opgebracht om de verruwende criminaliteit aan te pakken. De ex- minister van Justitie en Politie legt uit dat het aanpakken van deze vorm van criminaliteit, niet gedaan kan worden met reguliere acties die door de politie worden uitgevoerd, hiervoor moeten speciale acties worden uitgevoerd die voldoende financiële middelen vereisen.
Als voorbeeld noemt hij de vele drugszaken waarbij de politie in staat moet zijn om vliegtuigen en boten te kunnen huren om de drugshandelaren op te sporen. Dit gaat ook gepaard met een goede internationale samenwerking, zoals in zijn tijd. Echter merkt Santokhi op dat deze samenwerking vandaag de dag niet meer bestaat. Ook de waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, heeft dit in het parlement erkend.
Santokhi zegt dat criminelen tegenwoordig meer durven. Dit komt volgens hem, doordat de pakkans verminderd is, waardoor zij meer risico’s durven nemen. Hij benadrukt dat de politie vanwege gebrekkige middelen niet in staat is om adequaat te functioneren. Het is zelf zo erg, dat politieambtenaren met eigen schoeisel naar het werk moeten komen. Ook het tekort aan goede voertuigen moet volgens hem niet onderschat worden. Hij geeft aan dat structurele samenwerkingsovereenkomsten met het Nationaal Leger, de Douane en de Kustwacht, ook voor meer veiligheid kan zorgen, indien er geen middelen beschikbaar zijn.
Volgens de VHP-voorzitter lopen slachtoffers van criminaliteit, voor de rest van hun leven met een trauma rond. Hij geeft aan dat in zijn tijd als minister, er faciliteiten waren opgezet waar slachtoffers begeleid werden, maar die zijn komen weg te vallen. Santokhi stelt dat met de krappe middelen die zijn opgebracht op de begroting voor JusPol, de situatie niet veel zal verbeteren in 2018. Juist ziet hij het gevaar dat veel meer mensen in de criminaliteit zullen belanden door de toenemende werkloosheid en de belastingverhogende maatregelen die de regering van plan is door te voeren.
Ook op de burgers zal de verruwende criminaliteit effect hebben. Mensen zullen volgens Santokhi zelf politieman worden om zichzelf te beschermen en anderen zullen hun spaargeld gebruiken om zich extra te beveiligen. Santokhi voert aan dat bij elk klein geluid mensen wakker zullen schrikken om te kijken wat er gaande is. Dit gaat ten koste van hun rusttijd, wat zal doorwerken in hun productie aan het werk, met als gevolg minder productie. Santokhi benadrukt dat hij al de schaarse middelen die beschikbaar zijn, zou stoppen in gezondheid, veiligheid en onderwijs.
De VHP- voorzitter zegt dat de minister wel goede bedoelingen heeft, maar dat het ministerie van Jusitie en Politie iemand nodig heeft die 1×24 uur leiding kan geven. Welzijn is momenteel minister van Handel, Industrie en Toerisme en tevens waarnemend minister op JusPol. Santokhi geeft aan dat JusPol een groot ministerie is waaronder verschillende diensten, zoals het Korps Politie Suriname (KPS), Korps Brandweer Suriname (KBS), het Hof van Justitie (HvJ) etc. vallen. Gezien de weinige middelen die het ministerie heeft, is het volgens hem belangrijk dat er een minister daar komt die orde op zaken stelt en waar nodig snel kan overeenstemmen met andere collega-ministers als er bijvoorbeeld geld nodig is.
Santokhi is van mening dat ook functionarissen op het ministerie met waarnemende functies, aangepakt dienen te worden. Hij legt uit dat mensen die waarnemen, vaak genoeg bang zijn om besluiten te nemen en afhankelijk zijn van de minister, terwijl mensen die de functie normaal bekleden, besluiten durven nemen, omdat zij een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel hebben.
door Johannes Damodar Patak