Voorstellen regering zijn zwaarwichtig

De fractieleiders binnen De Nationale Assemblee (DNA) hebben gisteren hun mening over de vier voorstellen van de regering gegeven alvorens de begrotingsbehandeling uitgesteld werd tot midden januari 2018. Deze voorstellen houden in: het verhogen van de grondhuur en grondbelasting, erfpacht, akkergelden, erfrechten en recognities; het verkopen van overheidspanden; het verkopen van de aandelen van de staat in enkele bedrijven en opzoek gaan naar US-dollar 75 miljoen om het begrotingstekort van 2017 te dekken. VHP-fractieleider Chan Santokhi, zei dat deze voorstellen zwaarwichtig zijn. Hij benadrukte vooral, dat het voorstel met betrekking tot grondhuur voor eenieder geldt.
“De huidige aanpassing zal zwaar zijn om te betalen voor arme mensen”, zei hij. Ook gaf Santokhi aan dat eenieder bereid is te betalen, maar dan moet er volgens hem eerst een goede studie gedaan worden. Hij is van mening dat de tarieven gedifferentieerd moeten worden naar alle doelgroepen. Er moeten volgens hem redelijke tarieven opgesteld worden door deskundigen. De VHP zal daarbij zeker een bijdrage kunnen leveren, liet Santokhi gisteren weten.
Abop-fractieleider Marinus Bee, haalde aan dat de partij haar deskundigen reeds heeft gemobiliseerd om te kijken naar de voorstellen van de regering. Hij is er zeker van dat de partij ook met tegenvoorstellen zal komen. Abop zal dit doen, omdat ze van mening is dat er andere inkomstenbronnen aangeboord moeten worden dan meer leningen sluiten, voor Abop is het nu genoeg met de leningen.
Ook vindt Abop dat de verkoop van staatsgebouwen, niet kan op dit moment. “Als erop dit moment andere inkomstenbronnen zijn om de staatsfinanciën te versterken, dan moeten we dat doen. Laat de regering samen met ons, kijken naar alternatieve mogelijkheden”, haalde Bee aan. Aan de overheidsgebouwen moet de regering niet komen, volgens Bee.
André Misiekaba, fractieleider van de NDP, vindt dat de contouren van de voorstellen van de regering duidelijk zijn. Ook haalde hij aan dat de kwestie van de aanpassing van grondhuurtarieven van fundamenteel belang is voor de fractie. Volgens hem zijn er krachten binnen en buiten de politiek die altijd ervoor hebben gezorgd dat de verdiencapaciteit van de staat uit de huur van gronden altijd marginaal is gebleven. Misiekaba vindt dat op dit moment mensen eigenlijk nul cent betalen aan grondhuur. “We hebben graag dat die krachten, die overigens in alle partijen zijn, dat ze geen rook en rookgordijnen werpen op de zuiverheid van deze discussie”, zei Misiekaba. Hij haalde verder aan dat er mensen zijn die duizenden hectare grond hebben en er wordt niets meegedaan, er wordt slechts mee gespeculeerd. De NDP-fractie vindt dat deze mensen moeten betalen. Misiekaba is van mening dat Suriname een van de weinige landen is, waar de overheid niets verdient aan grond. “We moeten af van dit systeem”, benadrukte hij.
Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zei dat er geen sprake is van enorme bedragen die betaald zullen worden door de ‘kleine man’. Ze haalde als voorbeeld aan, dat iemand met een perceel van 400 vierkante meter, een bedrag van SRD 200 per jaar zal moeten betalen. Echter kijkt ze uit naar de voorstellen die zullen komen.

More
articles