Volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, is het land vergiftigd door wanbeleid. “Dit gif is ingespoten door de regeringen Bouterse I en II en werkt langzaam door naar de samenleving”, aldus Gajadien gisteren tijdens de begrotingsbehandeling, waarbij de regering enkele zaken nader zou toelichten aan het parlement.
“We hebben de bijdrage van de regering gehoord en die stelt niets voor. De regering is niet in staat het land te besturen. De regering weet niet waar ze naartoe gaat. Wij konden de vergadering vrijdag gerust voortzetten, omdat er toch geen informatie is binnengekomen en dit komt door een zwakke regering, zwakke planning en een zwakke coalitie”, sprak Gajadien.
Hij gaf aan dat het land in een situatie is beland waarbij de personele kosten en aanverwante kosten 33 miljoen US-dollar per maand bedragen en het aflossen van leningen 23,5 miljoen US-dollar per maand. Dit terwijl de inkomsten slechts 54 miljoen per maand bedragen. Alleen al op maandbasis is er een tekort van 2 miljoen. Gajadien stelde dat de regering een gif heeft ingespoten dat langzaam doorwerkt naar de samenleving vanwege een beleid dat geen productie heeft weten te ontwikkelen en is blijven lenen.
“De kosten van de overheid zijn steeds blijven groeien, terwijl de coalitie geen acht heeft geslagen op waarschuwingen voor verandering van de leningenwet. Wij hebben gepleit voor corruptiebestrijding en niemand heeft willen optreden.
Als deze zaken niet veranderen, zal er geen verbetering komen en zal de regering blijven voorzien in sociale noden door pakketten te verstrekken, maar er zal geen verandering komen in het bestaan”, gaf Gajadien aan.
Hij kaartte niet alleen het wanbeleid bij de EBS aan, dat voor stijgende personeelslasten heeft gezorgd, maar ook bij het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco plaatste Gajadien kritische kanttekeningen. “Wij vragen al lang naar de jaarverslagen van dit bedrijf. Alleen in Suriname is het mogelijk dat een bedrijf exporteert en verlies lijdt. Een bedrijf heeft exportprijzen voor grind en de prijs is lager dan de prijs op de lokale markt”, zei Gajadien. Volgens hem wordt of het volk uitgebuit of er is een structureel groot corruptieprobleem bij Grassalco.
Voorts wilde Gajadien duidelijkheid over de aflossing van de schuld op het terrein te Smalkalden. Volgens een uittreksel van het Glis, dat Mahinder Jogi (VHP) in DNA toonde, bleek dat per 7 december de schuld 16 miljoen euro was, terwijl minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, aangaf dat de schuld nog 5 miljoen euro bedroeg. De minister ontkrachtte dit door een e-mail van 4 december afkomstig van de directie van De Surinaamsche Bank (DSB), voor te lezen. Hieruit blijkt dat de schuld nog 5.614.778 euro bedraagt met een looptijd tot december 2019. De minister hoopte dat hiermee de onzekerheden zijn weggenomen.
-door Priscilla Kia-