In de aula van het IGSR-gebouw is er vandaag geschiedenis geschreven voor de Surinaamse diplomatie en het buitenlands beleid. Vandaag markeert een mijlpaal in de geschiedenis van onze diplomatie, hedenochtend is er gestalte gegeven aan de proclamatie van het Surinaamse opleidingsinstituut; het Surinaamse Diplomaten Instituut (SDI). De minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Yldiz Pollack-Beighle, zei dat de trainingen al in januari van start zullen gaan. Zij is zeer ingenomen met de interesse die er getoond wordt om deel te nemen aan deze training. Een groot deel van de deelnemers aan deze training zal afkomstig zijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook andere overheids- en particuliere instellingen komen in aanmerking om personen voor te dragen. Sinds haar aantreden als BuZa-minister, heeft Pollack-Beighle gewerkt om verdere professionalisering te brengen en in grote zin het buitenlands beleid en de buitenlandse dienst efficiënter te doen uitdragen met de nodige capaciteitsversterking. Inherent daaraan is het beschikken over een eigen Surinaams diplomaten opleidingsinstituut. “Zo een instituut zal moeten waken over de kwaliteit waarmee we ons diplomatieke apparaat kunnen bewerkstelligen”, benadrukte Pollack-Beighle. In de afgelopen tijd heeft Suriname volgens de minister met veel bevriende naties zijn diplomatieke dienst kunnen bewerkstelligen. Maar vandaag heeft BuZa stil gestaan bij de dienst die de Surinaamse identiteit draagt en die eveneens versterkt zal worden door de ondersteuning van bevriende naties. Pollack-Beighle meent dat er op verschillende momenten vanaf onze onafhankelijkheid, er verschillende trainingen zijn verzorgd voor onze diplomaten. Volgens de minister van BuZa kan dat prijzenswaardig genoemd worden. Maar ze meent dat als er gelet wordt op de dringende nationale behoeften met inachtneming van de ingrijpende gebeurtenissen in zowel onze regio als in de wereld, dan merkt ze op dat Suriname niet meer op incidentele basis diplomatieke en noodzakelijk vaardigheden kan aandragen voor diplomaten en/of mensen die daar behoefte aan hebben. Ze is van mening dat Suriname nu in deze noodzaak moet voorzien met een blijvend karakter en dus structureel diplomaten moet gaan opleiden. BuZa heeft ook anderen, met name het bedrijfsleven, in beeld gebracht om binnen de diplomatie een bijdrage te leveren om te komen tot de economische vorm van diplomatie. Ze erkent dat de trainingen die in het verleden zijn verzorgd door haar voorgangers, een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse diplomatie. Ook de vele trainingen die Suriname aangeboden heeft gekregen van bevriende naties, heeft ons land ten zeerste geapprecieerd. “Met het ondertekenen van enkele MoU’s zullen we zeker deze vruchtbare samenwerkingsvorm als model binnen Zuid-Zuid coöperatie blijvend tegemoet mogen zien”, aldus Pollack-Beighle.
Geïnteresseerden kunnen informatie over de training halen van de overheidswebsite. Echter zal BuZa de samenleving geregeld blijven voeden met de nodige informatie.
In een korte video vertelden diverse ambassadeurs van Suriname hoe belangrijk diplomatie is en wat er daaruit kan voortvloeien.
door Richelle Mac-Nack