De export van rijst zal evenals de productie, volgens de voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikharie, in 2018 verder dalen. Vorige week heeft Soedeshchand Jairam, voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), in een persbericht ook aangegeven, dat de export van rijst in vergelijking met 2016 en 2017 met 40 procent is afgenomen. Bhikharie zegt dat de pompgemalen afgelopen zaterdag weer zijn hersteld, maar het is volgens hem te laat om de arealen in te zaaien, omdat dit dan binnen twee weken zou moeten gebeuren. Hij vertelt dat de inzaaiperiode van 1 november tot eind december is vastgesteld door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Ook al zou de regering nu duizend pompen inzetten, dan nog zal het de kleine rijstboeren niet lukken om hun arealen voor eind december in te zaaien.
Hij zegt dat het vooral om kleine rijstboeren gaat die afhankelijk zijn van de pompen. De grote rijstbedrijven hebben volgens hem toch kunnen inzaaien, omdat die in staat zijn om zelf voorzieningen te treffen.
Bhikharie benadrukt dat er pas van productievermeerdering gesproken kan worden wanneer er nieuwe arealen worden ingezaaid. Hij geeft aan dat er geen nieuwe arealen bewerkt noch ingezaaid zijn. De BSP-voorzitter begrijpt niet op basis waarvan de minister van LVV, Soeresh Algoe, zegt dat de productie van rijst het komend jaar zal toenemen. Hij voorspelt zelf dat er in het komend jaar veel minder geoogst zal worden dan dit jaar. De regen zal volgens hem ook een belangrijke rol spelen bij de oogst. Bhikharie legt uit dat regen bij het groeiproces van rijst van enorm belang is, maar bij het oogsten kan regen fataal zijn. Hij zegt verder dat de wegen ook effect heeft op de infrastructuur. Hij voert aan dat de boeren verantwoordelijk zijn voor de zijwegen en de overheid voor de hoofdwegen. Vorige week heeft de BSP een petitie ingediend aan het parlement waarin zij vraagt om een crisisplan voor de rijstboeren. De BSP- voorzitter geeft aan dat het niet zo kan zijn dat er telkens brandjes worden geblust, er moeten structurele oplossingen komen voor de sector.
Prijsbepaling van rijst
Bhikharie zegt dat het niet de kleine rijstboeren zijn die de prijs van 1 kilo rijst bepalen in ons land, omdat zij niet over pelmolens beschikken. Hij merkt op dat het idee in de samenleving leeft dat kleine rijstboeren hun verliezen afwentelen op consumenten. Hij geeft aan dat het de opkopers zijn en de grote rijstbedrijven die zelf rijst verbouwen en verwerken. Er moet volgens hem ook rekening worden gehouden met de handel en tussenhandel. Bhikharie benadrukt dat de kleine rijstboeren een prijs opgelegd krijgen en geen invloed hebben op de prijs van rijst.
-door Johannes Damodar Patak-