Etnel plaatst vraagtekens bij reacties ontslag Peneux

Verschillende organisaties hebben een standpunt ingenomen nadat minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, afgelopen donderdag eervol ontslag heeft aangevraagd. Hij deed dit nadat het VOS-directeurenberaad, de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), het vertrouwen in hem hebben opgezegd. NPS-parlementariër Patricia Etnel, plaatst vraagtekens bij de verschillende standpunten die ingenomen zijn nadat Peneux zijn portefeuille ter beschikking heeft gesteld.

Diverse afdelingen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het Stafcollectief, zijn in beraad gegaan.

Zij zijn het er niet mee eens dat Peneux met ontslag gaat en hebben besloten het werk neer te leggen totdat er duidelijkheid komt in deze kwestie. Etnel die tevens lid is van de vaste commissie Onderwijs, geeft aan dat een ieder het volste recht heeft om solidair te zijn, maar vraagt zich af waarom het Stafcollectief de minister niet voor ontslag heeft behoed.

Etnel stelt dat het Stafcollectief het gedrag van de minister eerder had moeten corrigeren. “Dit probleem kon voorkomen worden. Het hoefde niet zover te komen. Waarom heeft het Stafcollectief niet eerder gehandeld en de minister hiertegen beschermd?”, vraagt Etnel retorisch. Zij voert aan dat het opmerkelijk is dat zij nu staken, terwijl hetzelfde Stafcollectief ‘no work, no pay’ zegt als leerkrachten staken. “Zij moeten de zaak goed doornemen en het goede voorbeeld blijven geven”, zegt Etnel. Ook het Landelijke Studenten en Scholieren Platform heeft in een open brief aan president Desi Bouterse gevraagd om onderwijsminister Robert Peneux te handhaven. Volgens het Platform moet de president niet akkoord gaan met het verzoek voor eervol ontslag, omdat er geen sprake is van een conflict tussen de minister en het gehele onderwijsveld. Etnel vraagt zich af welk belang het Studentenplat-form dient. “Als de regering voor problemen zorgt, is het Platform niet te horen, maar als het volk tegen de regering is wel”, zegt Etnel.

“Er zijn heel veel studenten die geen brood of drank kunnen meenemen naar school. Ouders kunnen geen busgeld geven aan hun kinderen. De koers stijgt en toch neemt het Platform het op voor de regering. Ik vraag mij af als het Platform een studentencollectief is of een regeringscollectief”, aldus Etnel. Etnel zegt te betwijfelen dat Peneux ontslagen wordt. “We wachten nog op een minister van JusPol. Als de minister van Onderwijs weggehaald wordt, is er niemand, dus Bouterse zal hem niet met ontslag sturen. Er zijn genoeg punten om de minister met ontslag te sturen, maar er is geen vervanger”, aldus Etnel.

 -door Priscilla Kia-

More
articles