Grassalco werkt zich uit afhankelijke positie

“Als goud minder loopt, zal steenslag dat opvangen.” Dit waren de woorden van Sergio Akiemboto, directeur van Grassalco, vandaag tijdens de presentatie over de nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. De directeur heeft als visie Grassalco als staatsmijnbouwbedrijf onafhankelijk te maken van inkomsten uit royalties van Rosebel Goldmines.  Uit die deal met de multinational ontvangt Grassalco 20 procent, terwijl de staat 80 procent ontvangt. Uit de 20 procent heeft het bedrijf andere inkomstenbronnen aangeboord om onafhankelijk te zijn van royalties.  Daarvoor heeft Grassalco ook gewerkt aan de interne organisatie van het bedrijf. Met succes heeft het bedrijf ook twee projecten  lopen die verder ontwikkeld zullen worden. Vanaf 2011 is er gewerkt aan de interne organisatie, daarbij zijn twee projecten geïnitieerd, namelijk de steenslag cruncherplant en in 2013 is bedrijf begonnen met steenslag. De tweede mijlpaal was de certificering van het bedrijf in ISO 9001, ISO 14001 voor milieu en ISO 18001 occupational health and safety.

De volgende investering was het nieuwe kantoorgebouw, waarbij het personeel in een representatief kantoor werd gehuisvest in 2015. Voor Akiemboto was het van groot belang dat Grassalco back into business komt.

Samen met de RvC is daarom na onderzoek een strategisch beleidsdoel ontwikkeld, verdeeld over vijf gebieden, namelijk waarde toevoegen aan het huidig product, verbeteren van de organisatiecapaciteit, representatieve weergave van de financiële positie, goede interne systemen en structuren en waarde toevoegen aan stakeholders.

Goud

In 2014 is gestart met de goudplant te Maripaston. Het was een kleine stap in de richting waarin het bedrijf wilde zijn. Het bedrijf wilde kleinschalige goudzoekers laten zien dat zij zonder kwik goud konden winnen. Het hoofddoel was om een mijn op te zetten op eigen kracht. Het project dat in 2017 operationeel moest zijn is vanwege omstandigheden vertraagd, maar bevindt zich nu in de tweede en derde fase, waarbij het bedrijf de mijn wil opruimen, herstructureren en een boorprogramma wil starten. Er is momenteel 60.000 troy ounce ontdekt, maar men wil minimaal driemaal de hoeveelheid ontdekken zodat er geïnvesteerd kan worden om de zekerheid voor het mijnen nog zeker drie jaar te garanderen. Naast het project te Maripaston heeft Grassalco nog twee concessies, namelijk Lely concessie en Goliath waar men bezig is met exploratieactiviteiten. Naar economisch winbare diamant in Suriname, is nog geen onderzoek gedaan. Daarvoor is het bedrijf nog in onderhandeling met de Universiteit van Suriname en Delft.

Export naar regio

Terwijl de presentatie gaande was, deelde Akiemboto mee, dat een boot beladen met steenslag richting Guyana gaat voor een kleine ondernemer. In 2016 heeft Grassalco een export deal gehad in Guyana met in dat jaar ook de introductie van steenslag in een zak. Het bedrijf beheerst voor een groot deel de steenslagmarkt. De directeur deelde mee, dat er behalve Guyana, gekeken wordt naar meer mogelijkheden om regionaal te gaan. De Caraïbische markt is volgens hem een potentiële markt. Na de orkaan is er behoefte aan bouwmaterialen. Er wordt gekeken hoe de producten goedkoop daar naartoe vervoerd kunnen worden.

Voor zijn aantreden als directeur, werden blokken graniet geëxporteerd naar North Carolina. Met de Patamacca dimension Stone, wil men deze blokken verzagen en exporteren. Hiervoor is het bedrijf bezig met een feasability studie. Ook kijkt het bedrijf nog uit naar een partner, omdat de granietmarkt gevoelig is.

door Priscilla Kia

 

More
articles