Belfort: ‘Militairen bang voor rancune’

Bij de begrotingsbehandeling gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), heeft Abop-parlementariër Edward Belfort gesproken over de situatie in het leger. De minister van Defensie, Ronny Benschop, doet het volgens hem voorkomen alsof alles goed verloopt binnen het ministerie. Belfort geeft aan juist veel informatie te krijgen dat binnen het leger, de militairen het heel erg moeilijk hebben, maar ze zijn bevreesd om zaken naar buiten te brengen, want dan volgt rancune. Ook is er al langer dan drie jaar geen bevelhebber. Belfort is van mening dat de vorige bevelhebber met pijn in zijn hart met pensioen is gegaan.

Wat er verder volgens Belfort speelt, is dat de manschappen onder een bepaalde druk moeten werken. “Ze gaan bij de bevelhebber hun beklag doen en de bevelhebber schuift ze door naar de minister. Het volgende moment is dezelfde persoon daar bij wie ze moeten gaan. Eigenlijk worden ze van het kastje naar de muur gestuurd”, benadrukte Belfort.

Hij vroeg de minister wat er gedaan zal worden om in korte tijd dit probleem tot het verleden te laten behoren.

De punten die Belfort opsomde, beschouwt de minister als oud nieuws. Volgens Benschop zijn er een paar gasten die doen wat ze willen. “We hebben het moeilijk, ik ga niet zeggen dat alles op wieltjes gaat, maar we weten wat er in Suriname gebeurt”, haalde de minister van Defensie aan. Hij zegt dat de situatie voelbaar is voor een ieder, volgens de minister gaat het om een kwestie van geduld hebben. “Velen van hen die klagen willen bij de pakken neerzitten, terwijl anderen hosselen om er iets goeds van te maken, hun carrière verloopt smooth”, zegt de minister. Volgens Benschop zijn er tal van manschappen die kijken naar anderen en zoeken naar fouten, terwijl hun collega’s hard aan de weg timmeren om er beter van te worden. De minister is er zich van bewust dat de klachten er zijn, hij zegt dat er aan gewerkt wordt.

Verder haalde hij aan dat hij vanaf de begrotingsbehandeling van 2017, had aangegeven dat er geen bevelhebber is, desondanks heeft het leger naar zijn mening veel kunnen realiseren. Momenteel heeft het leger een vijfkoppige leiding. De functie van bevelhebber wordt volgens de minister waargenomen. Hij verzekerde Belfort dat er gewerkt wordt aan deze kwestie en stelde dat men geduld moet hebben met bepaalde zaken. “We zijn hier om zaken op te lossen die spelen in het veld”, benadrukte de minister van Defensie.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles